Jõgevamaa aasta õppija 2015 Merje Ottson leiab, et õppida on mõnus

Merje Ottson tunnustusüritusel Assikvere seltsimajas. Foto: Pille Tutt
Merje Ottson tunnustusüritusel Assikvere seltsimajas. Foto: Pille Tutt

Tänavune Elukestva Õppe programmi Jõgevamaa parimate tunnustamistseremoonia toimus Pala vallas Assikvere külaseltsi majas.

Jõgevamaa aasta õppija 2015 tunnustuse pälvis samas omavalitsuses elav Merje Ottson, kes oma unistust täide viies Tallinna ülikoolis õpetajaks õpib. Tragi ja nutikas naine on juba varem saanud Eesti maaülikoolist veterinaari ja Luua metsanduskoolist haljastusspetsialisti diplomi. Merje Ottsoni sõnul teeb tunnustus Jõgevamaa aasta õppija meele rõõmsaks nagu iga märkamine. “Õppida on mõnus ja pealegi annab see protsess võimaluse ümber kohaneda, kui elu muutusi nõuab,” ütleb ta.

Võrumaal Mõniste põhikooli ja Varstu keskkooli lõpetanud Merje leiab, et tema tõsises suhtumises õppimisse on oma osa vanematel, kes kohe koolitee algul nõudsid kohusetundlikku õppimist. “Õpetajaks saamise soov on mul ammu olnud. Tallinna ülikoolile langes valik põhjusel, et seal on sobivat eriala võimalik õppida kaugõppes. Pereinimesena ei saa ma endale lubada päevaõppes õppimist isegi siis, kui kool asuks Tartus. Kuigi Tallinna ülikoolis pole loenguid teab mis palju, pean oluliseks neil vähestelgi kordadel kohal käia, sest mul on kuulmismälu. Iseseisvalt omandamist vajava materjali jaoks on oluline keskendumine ja mõtetega asja juures olemine. Mõnikord aitab ka tähtaja “kukkumine ” end korralikult kokku võtta,” räägib ta.

Merje Ottson arvab, et väärika tunnustuse tõigi talle just Tallinna ülikoolis õppimine. Tal on kindel plaan asuda tööle kas klassiõpetaja või eesti keele ja kirjanduse õpetajana. “Kas see juhtub lähiajal, sõltub vabade töökohtade olemasolust,” ütleb laureaat.

Kuni tänavu juunini asendas Merje Ottson Alatkivi keskkoolis inglise keele õpetajat. Praegu on ta aga praktikal Võrumaal Meremäel, kus tegeleb kohalikus koolis haridustehnoloogia ülesannetega, mis on seotud arvuti ja nutiseadmetega. “Tahtsin huvitavasse paika minna ja pealegi olen ise Võrumaalt pärit,” ütleb Ottson.

Merje hobiks on kirjutamine. Ta on autoriks Assikvere külateatris mängitud näidendile. “Kirjutamisega plaanin kindlasti jätkata. Kas ja millal ma uue näidendi kirjutan, ei oska hetkel öelda, seni on põhiliseks loominguks olnud luule ja lastejutud. Ehk kunagi saabub ka päev, mil midagi avaldada õnnestub. Kirjutamishobist ajendatuna on mul hetkel käimas ingliskeelne e-kursus „Writing for Young Readers: Opening the Treasure Chest“ („Noortele lugejatele kirjutamine: aardelaeka avamine“). Kirjutamise kõrval harrastan näitlemist, samuti meeldib väga erinevatest võistlustest osa võtta. Viimasel Panuvere Suurel Väljanäitusel ja Laadal sain parima kostüümi auhinna,”  2013 võitis Meje Ottson Kanal 2 korraldatud Parima televaataja viktoriini. Auhinnaks sai ta teleri.

Tunnustuse Jõgevamaa aasta koolitaja 2015 pälvib Jõgeva koolituskeskuse soome keele koolitaja Margit Alliksaar, kes on õpetanud soome keelt ka põhikooli ja gümnaasiumiõpilastele ning Vaimastvere külaseltsi liikmetele. Aasta õpiteo laureaadiks kuulutatakse Põltsamaa ühisgümnaasium digiõppe ehk digipöörde läbi viimise eest. Aasta koolitussõbralikumaks organisatsiooniks valiti AS Scanola Baltic, kus töötajatele korraldatud otse töökohal inglise keelset koolitust, samuti viidud läbi koolitusi vastavalt erialadele.

Elukestva õppe programmi raames tunnustatavaid väljavalinud Jõgevamaa komisjoni kuulusid Jõgeva täiskasvanute keskkooli direktor Reet Kikkas, Jõgeva maavalitsuse haridus-ja sotsiaalosakonna kultuuritöö spetsialist Tiina Tegelmann, Pajusi vallavanem Reet Alev ja Täiskasvanu Õppija Nädala Jõgevamaa koordinaator Pille Tutt, kes on ka Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist. Jõgevamaa täiskasvanuõppe edendajad on ka ise usinad õppijad. Nii sõitis Pille Tutt Assikverest Tartu kutsehariduskeskusesse sushi valmistamise kursustele.

Jaan Lukas