Rahvusraamatukogu Kultuurinädal pakub üle 30 tasuta ürituse

Kultuurinädala+plakat26.−30. oktoobrini toimub Eesti Rahvusraamatukogus esmakordselt Kultuurinädal, kus saab võtta osa enam kui kolmekümnest tasuta kultuuriüritusest ja tutvuda unikaalse hoone nende aladega, kuhu iga päev ei pääse.

Raamatutest, lugemisest ja kirjandusest on teiste seas kutsutud kõnelema Linnar Priimägi, David Vseviov, Asko Künnap, Mihhail Lotman, Leelo Tungal, Kadri Hinrikus, Sveta Grigorjeva ja Tiina-Ann Kirss.

Muusikaloengutel heidavad Rahvusraamatukogu helikogudesse värske pilgu Vaiko Eplik, Tõnis Kahu, Siim Nestor, Timo Steiner ja Peeter Volkonski.

Pisemad külastajad on oodatud värskelt avatud 5. korruse lastealasse töötubadesse ja kohtumistele lastekirjanikega. Viis päeva kestva Kultuurinädala loengutel, seminaridel, aruteludel võetakse jutuks ka kunst, plakatid, arhitektuur ja poliitika. Ekskursioonidel saab tutvuda Rahvusraamatukogu hoone, kunsti ja hoidlatega ning Tõnismäe piirkonna ajalooga. Võimalik on osaleda ka koolitustel, mis õpetavad kasutama tänapäeva raamatukogu võimalusi.

Kultuurinädala lõpetavad 30. oktoobril kirjandusseminar “Au ja häbi”, luulekava “Iga lause pannakse siin proovile” (Jan Kaus, Veronika Kivisilla, Indrek Koff, Kai Aareleid) ning popkunstnik Kiwa performance “Uue raamatu sünd”.

“Meie majas toimub pidevalt kultuuriüritusi, aga sellises vormis Kultuurinädal on esmakordne,” ütleb Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo. “Rahvusraamatukogu püüdleb üha enam selle poole, et olla koht, kus peale kultuuri säilitamise kultuuri ka luuakse ja selle üle arutletakse.”

Kultuurinädalal on võimalik tutvuda Rahvusraamatukogu uuenduskuuri läbinud 5. korruse lugemissaaliga, uute rühmaruumide ning lastealaga.

“Rahvusraamatukogu on muutumas avatumaks ja pingutame selle nimel, et meie juurde leiaksid tee igas vanuses lugejad,” ütleb Andresoo. “Meie 5. korruse lugemissaal on pärast uuenduskuuri saanud uue ja erksa ilme ning kohandatud vaiksest lugemisalast ümber suhtlusalaks. Usun, et Kultuurinädala külastaja hakkab meie maja kindlasti värske pilguga nägema ja leiab inspiratsiooni meie juures teadmistejahil käia.”

Kultuurinädalat toetavad Hasartmängumaksunõukogu, Eesti Kirjanike Liit, Teater Varius, VAT Teater, Kuku Raadio, Tammerraamat ja Avision.