Pärnumaale rajatav energiasäästlik Jõemänniku elurajoon sai nurgakivi

Mihklipäeval paigaldati nurgakivi Jõemänniku elamurajoonile, mis asub Pärnust 7 kilomeetri kaugusel asuvas Paikuse valla Silla külas.

Pärnu mavanem Kalev Kaljuste viskab nurgakivi sisse peidetud silindrile betoonisegu peale Foto Urmas Saard
Pärnu mavanem Kalev Kaljuste viskab nurgakivi sisse peidetud silindrile betoonisegu peale. Foto: Urmas Saard

Maalilise Reiu jõe kaldal ja kõrgete mändide varjus kerkivate ühepereelamuteni on arendaja oma rahaga ehitanud 900 meetrit uut teed, mis praeguseks on vallale juba üle antud ja loodetavasti saab lähitulevikus ka mustkatte. Arendaja on ehitusala ettevalmistuseks teinud ära suure töö pinnase kuivendamiseks ja selleks kaevanud sügavad sirged kraavid, mis juhivad liigse vee jõkke. Elamute piirkonna sisesed tänavad on juba varustatud tänavavalgustusega. 42 posti küljes on tänapäevased väga vähese elektrikuluga pirnid: kahekümne kahel 56 W, ülejäänud 50 W.

Jõemännikut arendab P-Trucks OÜ, elamud on projekteerinud Pind OÜ ja ehitab Ardis Ehitus, müüjaks LVM Kinnisvara. 29. septembri keskpäevaks kogunesid kõik peamised asjaosalised, aga ka Paikuse vallavanem Kuno Erkmann ja Pärnu maavanem Kalev Kaljuste Kiisa tee 1 valmiva maja ette, kus töömees kaevas peaukse kõrvale väikese süvendi sümboolse nurgakivi kapsli betoonisegusse peitmise tarvis. Piduliku sündmuse käigus asetas Ingmar Saksing, LVM Kinnisvara juhatuse liige, kapslisse ehitust puudutava dokumentatsiooni usus, et sajandite möödudes võiks minevik endast kasulikke sõnumeid edasi anda. Silindrisse mahtusid veel sama päeva Pärnu Postimees, käibel olevad mündid ja paberraha, nimekaardid.

Pärnumaal Paikuse vallas arendatakse Jõemänniku elamurajooni Foto Urmas Saard
Pärnumaal Paikuse vallas arendatakse Jõemänniku elamurajooni. Foto: Urmas Saard

Tseremoniaalsel toimingul viibides lootis Kaljuste, et maakonda lisanduvad elamute ruutmeetrid annavad pikemas perspektiivis võimaluse tasakaalustada maakonna rahavastiku rännet. „Loodan siiralt saabuvasse aega, millal väljaränne Pärnumaal pidurdub.“ Maavanema hinnangul on Paikuse ühe parima elukeskkonnana selles suhtes hea näide, sest kõik teenused on kohapeal olemas. Arendatakse ka kergliiklusteid. Elamuarendusalane tegevus toimub terviklikult: teed, kommunikatsioonid, tänavavalgustus. Mis oluline, investeeritakse töökohtade loomisesse!

Elamurajooni on kavandatud 48 elamut. Esimeses etapis ehitatakse 11 elamut ja hetkel on valmimas 3 elamut. Järgmised kaks etappi tahetakse rajada 2016. aastal ja viimane etapp peaks lõpetama elamurajooni väljaehitamise ületuleval aastal.

1400 kuni 2000 ruutmeetristel kruntidel on elamute pind koos varjualustega 122 ruutmeetrit. Mati Olde, P-Trucks OÜ majandus- ja haldusjuht, peab oluliseks rõhutada hoonete stiiliühtsust, mis annab elamute vahelistel teedel liikudes hea arhitektuurilise vaate.

Pärnumaal Paikuse vallas arendatakse Jõemänniku elamurajooni kiviviske kaugusel maalilisest Reiu jõest Foto Urmas Saard
Pärnumaal Paikuse vallas arendatakse Jõemänniku elamurajooni kiviviske kaugusel maalilisest Reiu jõest. Foto: Urmas Saard

Uuselamute vee-, kanalisatsiooni- ja elektriühendused on varustatud nüüdisaegsete tehniliste lahendustega. Vesi pumbatakse majadesse ühisest puurkaevust ja reovee puhastamiseks omab elamupiirkond oma biopuhastit, Hoonetes kasutatakse õhk-vesi küttesüsteeme ja soojustagastusega ventilatsiooni. Mugavustega elamise toimimiseks tarbitakse üksnes osaliselt põhivõrgu elektrienergiat. Olde selgitas, et mõeldav oleks elektritootmise lisandumisega terve piirkonna täiesti sõltumatuks muutmine.

Kodude hind asub 109000-123000 euro vahemikus. Arendaja panustab piirkonna väljaehitamisesse üle 6 miljoni euro.

„Paikusel sündinuna ja elanuna ei julgenud ma kunagi arvata, et elu areneb nii kiiresti mööda Reiu jõge ülesvoolu ja nii kaugele. Arvan, et lähitulevikus tuleks luua võimalusi, et Pärnumaal oleks jõed mingis ulatuses väikelaevatatavad, see looks inimestele liikumise võimalusi juurde,“ rääkis Kaljuste kiviviske kaugusel asuva jõe tulevastest kasutusvõimalustest. Aga juba praegu on jõekaldale loodud pinkidega varustatud puhkeala ja ujumiskoht. Olde ütles, et kevadel paigaldatakse kaldasse ka lauter.

Elamurajooni arendaja sooviks on ka Reiu jõge ületava teise raudteesilla korrastamine ja avamine autoliikluseks. Sama mõtet toetab vallavanemgi. Erkmanni sõnul on igasuguste otsesuunaliste liikumiste võimaldamine logistiliselt äärmiselt tähtis. Teisel pool jõge on Tahkuranna vald ja samuti elamurajoon. Mitte kaugel kulgeb Via Baltica, vähe tähtis pole sealt lähedalt mööduv Rail Balticu planeeritav trass, selgitas Erkmann. Olde sõnul läheks silla kasutusele võtmine praeguste arvestuste kohaselt maksma orienteeruvalt 60 kuni 80 tuhat eurot.

Urmas Saard