Tõstamaa mõisas esietendus uus näidend “Skvottimine võhikutele”

Skvottimine võhikutele, Tõstamaa mõisas Foto Toomas Mitt
“Skvottimine võhikutele”, Tõstamaa mõisas. Foto: Toomas Mitt

1. augustil esietendus Tõstamaa mõisas Gerda Kordemetsa uus näidend “Skvottimine võhikutele”. Näitlejatele Andrus Vaarikule ja Kersti Tombakule kirjutatud lugu räägib omamisest ja olemisest ning uskumatust armastusest, mis tabab inimest alati ja ainult siis, kui seda kõige vähem oodatakse. Baltisakslanna Hedvig von Sternberg on ostnud emotsiooni ajel tagasi oma esivanemate mõisa Eestimaal. Sooviga pöörata oma elus uus, puhas lehekülg, saabub Hedvig ühel augustiööl oma mõisa ning avastab, et seal elab sees keegi Eeri Elmerson.

Alguse saanud üks kurbnaljakas lugu, mis muutis nende mõlema elu.

“Teatud mõttes on see näidend kummardus minu enda lapsepõlvele ning lapsemeelsetele inimestele,” ütles Kordemets. “Võibolla paljudele tuleb tuttav ette söögipalve laul või liisusalm “Üks helevalge tui..”. Kindlasti teavad aga mitu põlvkonda peast unejutu alguslaulu “Mina ei taha veel magama jääda”. Need kõik on näidendis sees ja veel lisaks paljugi, mida ära tunda saab. Lisaks veel helilooja Markus Robami imeline valss “Katariinale”.”

Tõstamaa mõisahoone Foto Urmas Saard
Tõstamaa mõisahoone. Foto: Urmas Saard

Näidend räägib ka mälust ja mälestuste tähtsusest ning püüab väärtustada neid tegevusi ja hetki, mida kogeme esimest korda elus – mida aasta edasi seda vähemaks neid jääb.

Näidendit mängitakse 15-l korral augustis, piletid piletilevist ja kohapeal.