Medaliga lõpetanu on parim näide Sindi gümnaasiumis antava hariduse jätkuvalt heast tasemest

Sindi gümnaasiumis oli 22. juunil taas pidupäev, sest lõpetanute 58. lend kirjutas kooli ajalukku järjekordse mälestusväärse lehekülje. Üle-eelmise aasta ühele kuldmedalile ja eelmise aasta kahele kuldmedalile tuli medalilisa, mis kinnitab teadmist, et Sindi Gümnaasiumist saab head haridust.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mario Roostalu, hõbemedal. Foto: Kairi Väljaots

Sindi gümnaasiumi direktori Ain Keeupi hinnangul on Mario Roostalu väga tark ja kohusetundlik noormees, kes täidab lubadused kindlalt ka siis kui ta kõigist tegevustest naudingut ei tunne. „Suhtles koolis pigem klassiõdedega, aga kahju see kogemus talle teinud ei ole. Tulevase arstina peabki mõistma naisterahvaste hingeelu pisut paremini kui keskmine eesti mees,“ iseloomustas Keerup klassijuhataja pilguga hõbemedalile õppinud noormeest.

Pidulikul lõpuaktusel kõiki õpilasi kõnetades tuletas direktor meelde kooli loosungit: „Oskused ja teadmised annavad vabaduse.“ Vabaduse teha elus valikuid. Õiged valikud loovad aga eeldused just selliseks tulevikuks, millest ollakse unistanud.

Ilma, et lugeja tunneks lõpetanu nime ja nägu, on ometi huvitav teada õpetaja nägemust oma õpilastest. Keerup olevat teinud oma õpilaste kohta märkmeid ühel kevadisel hommikul, kui horoskoobi järgi oli eksamiks taas kord väga hea päev. Aga siiski rõhutas, et need arvamused kuuluvad üksnes temale endale ja ei pruugi üldsegi ühilduda teiste nägemusega. Oma tähelepanekuid esitas Keerup nimede tähestikulises järjekorras:

Ahto on ilmselt alati täis üllatusi. Esimene üllatus oli see, kui ta eelmise lennu lõpetajate nimekirjast välja jäi. Teine üllatus see, et ta nüüd siiski lõpetas. Temas leidub eestlaslikku jonni ja visadust.

Elvo on mees, kes tegutseb vist alati keelatu ja lubatu piirimail. See, mis teistele lihtne, on talle vahel keeruline. See, mis teistele tundub keeruline, on tema jaoks lihtne.

Helen on väga rõõmsameelne ja optimistliku ellusuhtumisega. Negatiivsust kiirgab harva. Raske une tõttu lubaduste mittetäitmise püüab alati kiiresti vaigistada tulevaste lubadustega. Ta on väga otsekohene ning vahel liigagi aus.

Kati on tark ja teab mida tahab. Jätab väga malbe mulje, aga kui vaja siis hammustab ilma hoiatamata. Tundub vaikne, aga kui hoogu läheb, siis pigem pidurdamatu.

Kristina on rõõmsameelne. Võiks öelda optimist, aga tegelikult ikka rohkem kahtleja. Kriitikasse, tulgu see õpilastelt või õpetajatelt, suhtub üheselt – ise tean mis teen. Ta on valmis nõu küsima, see aga ei garanteeri veel, et nõu ka reaalselt kasutatakse.

Liis on leid igale müügiga tegelevale firmale. Ta on võimeline maha müüma ka seda, mida pole veel olemaski. Oma seisukohti kaitseb lõpuni, ka siis kui on aru saanud, et olukord on juba pisut vilets. Tõenäoliselt kõiges põhjalik.

Maarja on inimene, kes teab mida tahab. Aga tahab seda siis tegelikult ka. Ta teeb kõik endast oleneva, et seda saada. Seejuures ei lähe nn. üle laipade, vaid sillutab teed malbe naeratusega. Ootab siirust ka suhtluspartnerilt, õelutsemist ei salli.

Maiko naudib oma pikkust ning kabinetis ei istunud vist kordagi. Ka korduva pakkumise peale mitte. On alati tagasihoidlikult optimistlik. Suhtub keerulistesse olukordadesse rahulikult. Seda ka siis kui enam ei peaks.

Mariliis rügab lõputult. Õppimist ei unusta, aga tähtsaim koht on elus ilmselt jõusaalil ja jalgrattal. Arvatavasti võiks juba treeningu koormust vähendada, aga ta ise ilmselt nii ei arva. On inimene, kellele saab loota. Kui midagi lubab, siis ka teeb, teeb ka siis kui kõik teised on alt ära hüpanud.

Nicole hindab kriitiliselt teiste tegevust, enda tegevust mõnevõrra vähem. Seejuures on väga hea vabanduste leidja. Võiks sellel alal lausa rikkaks saada. Sõpru valib hoolega, mistõttu nende hulka pääsemine pole kerge.

Tauri on väga mõistatuslik mees. Vana rahu ise, seda küll vaid nende jaoks, kes teda ei tunne. Naljalt ei virise, aga ebaõiglust ei talu ning seda avastades asub kohe võitlusesse. Ja kui oma jaks väike, kaasab toetajaid.

Urmas Saard