Kirjandusõhtu Kolhethis

Eile õhtupoolikul toimus Pärnu Georgia restoranis Kolhethi kirjandusõhtu, millele eelnes Poetry Slami Pärnu eelvoor. See oli luulevõistlus Pärnu Slämm, kus autorid esitasid enda loomingut.

Ott Kilusk kirjandusõhtul  Kolhethis Foto Urmas Saard
Ott Kilusk kirjandusõhtul Kolhethis. Foto: Urmas Saard

Esitatud luuleread ei võinud olla avaldatud trükisena, siiski oli varajasem ilmumine lubatud mõnes suhtlusportaali luulekogukonnas. Ülesastumiseks anti kolm minutit ja esinemisel ei tohtinud kasutada abivahendeid, nagu aksessuaare, kostüüme, teatrigrimmi, muusikainstrumente jm.

Esimeses voorus hindas kirjandusrahvas ja Tarkade klubi. Lõppvoorus selgitati võitja publiku aplausi tugevuse alusel, nõu küsiti ka Tarkade klubilt. Valiti 3 finalisti: Ott Kilusk, Einar Orjand ja Jaak Känd. Poetry Slami Pärnu eelvooru võitis Ott Kilusk. Pärnu eelvooru õhtujuht oli Jaak Eamets.

Heldur Lääne Põltsamaalt esitles oma neljandat luuleraamatut “Roosa maailm” ja Raivo Varik oma esikluulekogu “Ülestähenduslikke täheülendusi”. Peeter Helme luges katkendi oma lühiromaanist “Sügaval läänes”.

Paavo Kangor tutvustas enda koostatud raamatut “Ka unustuste jõel aeg kord silla loob”, mis jutustab Jaak Joalast.

Elis ja Karl Kajo, keskel  Alari Janson Foto Urmas Saard
Elis ja Karl Kajo, keskel Alari Janson. Foto: Urmas Saard

Sven Kivisildnik rääkis oma raamatust “Olovernes”, mis sisaldab kaht ulmelist teost. Tegevus toimub lähituleviku Eestis, teemaks näitemänguline feministlik kohtudraama ja gladiaatori-zombie filmiskript.

Sergei Põlme meenutas kuidas ta 10 aastat tagasi viibis bioloogiatudengina 11 kuud Prantsuse Guajaanas ja töötas liblikapüüdjana. Nüüd on putukate koguja kõik põnevalt kirja pannud raamatusse “Minu Prantsuse Guajaana. Jaaguari jälgedes”.

Õhtut juhtis tavapäraselt Meelis Sarv. Musitseerisid Alari Janson, Elis ja Karl Kajo. Vahepalaks kuuldi May räppluulet. Kirjandusõhtute pikaaegne korraldaja Margit Peterson ütles: „Aitäh Pärnu kirjandusõhtute korraldamise eest ja eriti räppär Mayle ja ka teistele võimsa esinemise eest. Üleüldse: Pärnu vaim ruulib!“

Urmas Saard