1. mail julgestatakse Sindi laata raskerelvastusega

Kevadpühal toimuva Sindi laadaga avatakse ühtlasi ka hooaja esimene kirbuturg ja suure hulga esinejate osavõtul tähistatakse linnaõiguste saamise 77. tähtpäeva. Laadaplatsiks on seltsimaja ja Krulli vaheline ala.

Sindi laat toimub Krulli kohviku ja seltsimaja vahelisel alal Foto Urmas Saard
Sindi laat toimub Krulli kohviku ja seltsimaja vahelisel alal. Foto: Urmas Saard

Laada korraldamise mõtte hõikasid välja Krulli kohviku peremees Urmas Varris ja perenaine Kadri Kärg-Varris, kelle Sinti tulek tunamullu detsembris lisas linnale tubli annuse väärtust juurde. Heaks näiteks on terve aasta kestnud pagariküpsetus, mis annab igapäevaselt puhta rukki leiva lauale. Peatoidus olemas, mõeldakse juba avaramalt.

Parasjagu plakati kujundamisega tegelev Kadri ütles tagasihoidlikult, et nemad on küll kavandatu algatajad, aga korraldajad on kohalik omavalitsus, paljud linnavalitsuse allasutused, eraettevõtjad ja muidugi nimetamist väärivad esinejad. Korraldajate sõnul jätkub muusikat folkloorist rockini. Meelelahutust jagatakse nii lastele kui lapsemeelsetele. „Peamise töö esinejate leidmisel tegi ära Sindi seltsimaja juhataja Annely Uustalu, kelle kutsel on lubanud tulla Segakoor Sindi, Kuu rahvatantsu segarühm ja naisrühm, Sindi Murueided (eakate naisrahvatantsijad), Slavjanotška, võluvaid vorme näitavad Pärnumaa naiste show-tantsutrupp Ruubensi Tüdrukud, Sindi Gümnaasiumi tantsutrupp D.R.E.A.M ja tänavatantsutrupp JJ Street. Lisaks siis rokkarid: Rokkmotell ja Siirius,“ loetles Kadri isetegevuslasi. Päevajuhiks tulevad Sindi gümnaasiumi noored.

Ajalooline foto kunagisest Sindi turuplatsist, kus nüüd jälle üle pika aja laata peetakse Foto Sindi muuseumi arhiivist
Ajalooline foto kunagisest Sindi turuplatsist, kus nüüd jälle  laata peetakse. Foto Sindi muuseumi arhiivist

Küllap tuleb üllatusigi, aga mõned ootamatused jäävad siiski kindlalt olemata. Kohale pidavat ilmuma Sindi politsei, priitahtlike pritsumeeste salk ja Kaitseliidu esindatus, mis välistavat igasuguse laadakakluste võimaluse. Siiski pole nende tuleku eesmärgiks korra tagamine, vaid kõige sõbralikumal kombel oma tegemiste tutvustamine. Kaitseliit tahab tulla koguni „kurikuulsa“ kahuriga paugutama.

Jutt käib Vallikääru Veenuse bastioni sepikojas tegutseva sepp Aleksei Vaštšenko valmistatud kahurist. Sügisel tuli sepp mõttele valmistada kaks kahurit, mis leiaksid alalise asukoha sealsamas lähedal paikneva Lootsi torni juures. Paraku Pärnu linn loobus Vaštšenko pakutud kingitusest. Kas ajaloolise laevakahuri jooniste põhjal valminud 80-ne kilone ja umbes meetri pikkune raskerelv on piisavalt kõlbulik Sindis paugutamiseks, selle teeb Kaitseliit katsetusega kindlaks. Veebel Marko Miiter Kaitseliidu Pärnumaa Malevast ütles, et lähipäevil minnakse relvuriga Potsepa karjääri proovilaskmist korraldama. Seejärel otsustatakse ka Sindi linna „relvastamise“ küsimus.

Üks osa kuulub kirbuturule.

Udikase aegne Sindi koor eelmise sajandi algusest. Sama koori õigusjärglane esineb taas Sindi laadal. Foto erakogust
Udikase aegne Sindi koor eelmise sajandi algusest. Sama koori õigusjärglane esineb taas Sindi laadal. Foto erakogust

Mõnigi korraldajaist on ise suur kirbuturul tuulaja, seepärast kihutatakse kõiki kibekiirelt kodudes kappe tuulutama. „Aeg on oma elamises uutele asjadele ruumi teha. Kõigil on võimalik tulla Sinti ja ilma kohamaksuta oma vara realiseerida! Kirbuturgude hooaeg saab meeleoluka avapaugu just siinses linnas,“ rõhutas Kadri. Jutust selgus sedagi, et kirbuturul müüjad ongi tegelikult ise ka kõige suuremad ostjad.

Laadapäev on tasuta nii müüjatele, ostjatele kui ka muidu laadamelus lustijatele. Täiendavat teavitust saab telefonil 55 111 01 või kirjutades aadressile kadri@krull.ee.

Urmas Saard