Eduard Wiiralti kunstiauhinna 2015 võitjad
on Marje Üksine ja Mari Prekup

Mari Prekupi "USA Tolli- ja Piirivalveamet". Foto: Teet Malsroos
Mari Prekupi “USA Tolli- ja Piirivalveamet”. Foto: Teet Malsroos

Eesti Rahvusraamatukogus anti kuuendat korda üle Eduard Wiiralti kunstiauhinnad ja avati Eesti nüüdisgraafika näitus. 2015. aasta Eduard Wiiralti peapreemia võitis Marje Üksine tööde “Avanemine, VII, VIII, IX” (kuivnõel, metsotinto, 2014) eest.

Auhinna žürii esimees, kunstiteadlane Mai Levin ütles, et Üksine on esinenud pidevalt kõrgel tasemel.

“Värvilises kuivnõela-metsotinto tehnikas teostekolmik “Avanemine” ühendab traditsiooniliste tehnikate perfektse valdamise kaasaegse ja väljenduslikult konstrueeritud kujundlikkusega,” ütles Levin.

2015. aasta Eduard Wiiralti noore autori preemia pälvis Mari Prekup. Võidu tõi töö “USA Tolli- ja Piirivalveamet” seeriast “Järjekorrad” (puulõige, 2013).

“Kunstniku üllatavalt suur ja meisterlikult teostatud puulõige köidab hea huumoritundega, mis on tunnuslik tänapäeva kunstile üldse. Noor kunstnik on tähelepanu äratanud juba aastaid,” märkis Levin.

Wiiralti kunstiauhinna nominendid olid veel Mare Vint, Peeter Allik, Benjamin Vasserman, Tarrvi Laamann, Gudrun Heamägi ning Jaak Visnap. Wiiralti kunstiaauhinna eesmärk on arendada ja väärtustada eesti graafikakunsti traditsioone. Mõlema preemia suurus on 2100 eurot, millele lisandub Wiiralti originaalteos.

Auhinnaga seotud graafikanäitusele valis žürii seekord välja 94 teost 44 autorilt. Näituse kujundas Loit Jõekalda.
Nüüdisgraafika näitus Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis, fuajeegaleriis ning 6. korruse näitusesaalis ja galeriis jääb avatuks 3. aprillini. Aasta läbi saab 3. korrusel Eduard Wiiralti galeriis näha tema tööde püsikollektsiooni. Näituse puhul ilmub trükis ja valmivad Wiiralti-ainelised meened.

Esmakordselt anti Wiiralti kunstiauhind välja 20. märtsil 1998. aastal seoses Wiiralti 100. sünniaastapäevaga. Viimati, 2011. aastal sai peapreemia Evi Tihemets ning noore autori preemia Lembe Ruben. Wiiralti kunstiauhinna algatajateks olid Harry Männil, Henry Radevall, Tallinna Linnavalitsus ja Eesti Rahvusraamatukogu. Praegusteks koostööpartneriteks on Henry Radevall, Harry Männili perekond, Tallinna Linnavalitsus, Eesti Vabagraafikute Ühendus, Eesti Kunstnike Liit ja Eesti Rahvusraamatukogu. Toetab ka Eesti Kultuurkapital.

Vaata ka: www.nlib.ee/wiiralti-kunstiauhind

Share via
Copy link
Powered by Social Snap