Põhjanaabrite juures Seinäjoe teatris esietendus Ain Mäeotsa lavastus “Amadeus”

Foto: Jukka Kontkanen

14. veebruaril esietendus Seinäjoe Linnateatris Peter Shafferi näidend “Amadeus”, mille lavastas Ain Mäeots.

Vesa Tapio Valo, Seinäjoe teatri juht, sattus möödunud kevadel Mäeotsa lavastatud “Fanny ja Alexanderi” esietendusele ja nähtud lavastus meeldis talle niivõrd, et samal õhtul tegi ta ettepaneku Soome lavastama tulla. “Amadeus” mõlkus teatrijuhi peas juba mõnda aega ja nüüd said kokku teatri soov ja lavastaja huvi, sest ka Mäeots oli “Amadeuse” lavastamisele varem mõelnud.

Peter Shafferi 70ndatel aastatel kirjutatud näidend, mille põhjal on tehtud ka Milosh Formani Oscari võitnud film (1984), räägib kahe suure muusiku – Mozarti ja Salieri – loo. Näidendi peategelane Antonio Salieri lubas end juba noorukina jumalale pühendada, paludes vastutasuks võimalust saada kuulsaks heliloojaks. Kõik sujus, kuni ilmus geniaalne Mozart. Salieri maailm kukkus kokku. Ta pööras jumalale selja ning hakkas punuma intriigi, mis lõpuks hävitas mõlema helilooja elud.

“Amadeus” räägibki andest, keskpärasusest ning kõike hävitavast kadedusest.

Ain Mäeots: “Võõras keeles ja teises kultuurikeskkonnas lavastamine on väga hea lakmus iseenda tööle. Pole mingit harjumuslikku mugavustsooni, tuleb end endale ja teistele tõestada algusest peale.”

Seinäjoe teatri juht Vesa Tapio Valo jäi teatri repertuaari tulnud “Amadeusega” väga rahule ning tegi Ain Mäeotsale ettepaneku tulla juba järgmisel hooajal uuesti Seinäjoele lavastama.

Antonio Salierit mängib lavastuses Esa Ahonen ning Wolfgang Amadeus Mozartit Topi Kohonen. Lavastuse kunstnik on Teppo Järvinen.

Mäeots on Soomes lavastanud ka varem: 2003. aastal esietendus Tampere teatris tema lavastatud Jaan Tätte “Ristumine peateega”. Ain Mäeotsa järgmine lavastus jõuab publiku ette juulikuus, kui soome-ugri kultuuripealinnas Obinitsas esietendub Vanemuise suvelavastus “Obinitsa”.