Neljanda Uma Pido lavastaja on Kristo Toots

Neljandat Uma Pido hakkab lavastama Põlvast pärit vabakutseline näitleja ja lavastaja Kristo Toots. Tema kasuks langes valik tänu tema kohaliku keele ja kultuuri tundmisele ning soovile haarata meeskonda omakandirahvast.

Uma Pido on Tootsile oluline väljakutse: “Mu jaos om saanu kõrrast tähtsämbäs tetä midägi ka sääl, kost ma peri olõ. Uma Pido kõnõlõs tähtsist asjust – umast keelest ja kultuurist – ja seokõrdnõ pido teema – mõts ja väelise’ puu’ kõnõtas minno isikligult.” Oma tugevaks küljeks peab Toos meeskonnatööd. Varasemates teatritöödes on Toots teinud palju lastele ja noortele – nooruslikkus ja järeltuleva põlve peale mõtlemine kuulub ka Uma Pido eelistuste hulka.

Kristo Toots on lõpetanud Põlva keskkooli 1995. aastal ja Eesti Humanitaarinstituudi teatriõppetooli 2001. aastal. Ta tegutseb vabakutselise näitleja ja lavastajana ning on osalenud paljudes teatriprojektides. Toots on 2007. aastal loodud MTÜ Miksteatri üks asutajatest. See projektiteater viib noorele vaatajale mõeldud teatrit üle Eesti koolidesse ja mujale.

Lavastajakonkursile tuli neli kandidaati. “ Ollimi peris keerolidsõn olokõrran ,” ütles valikukomisjoni töös kaasa löönud Helje Põvvat Põlva maavalitsusest, “ kõik kandidaadi’ paksõva’ vällä uma põnõva tii, midä müüdä Uma Pido seokõrd minnä’ võissi. Mul om hää miil, et saami komisjoni otsussõl astu taad tiid üten Põlvast peri lavastajaga.”

Neljas Uma Pido toimub 28. mail 2016 Põlvas. See on kogu vana Võromaa ja tema kaheksa kihelkonna rahva omakeelne laulupidu, kus lauldes tuntakse rõõmu oma rikkaliku kultuuripärandi ja ummamuudu ilmakaemise üle.