Vana-Jõgeval moodustati külaselts

Külaseltsi asutamiskoosolek Vana-Jõgeva külas. Foto: Ardi Kivimets
Külaseltsi asutamiskoosolek Vana-Jõgeva külas.
Foto: Ardi Kivimets
Mittetulundusühing Marlau korraldas möödunud laupäeval Jõgeva vallas asuvas Vana-Jõgeva külas esimese külapäeva, kus otsustati moodustada külaselts ning luua läbi ühistegevuse võimalused sisukamaks ja tervislikumaks vaba aja veetmiseks.

Vana-Jõgeva külas elav ettevõtja ja Jõgeva vallavolikogu liikme Marek Saksingu sõnul ajendas külapäeva korraldama soov ergutada siinset rahvast tihedamini suhtlema ja ühiselt paikkonda mitmekülgsust tooma. “Sellest ideest koorus ka otsus moodustada külaselts, mille liikmeteks on oodatud kõik, kes paigaga püsivat ja tugevat seotust tunnevad,” lausus ta. Saksing valiti ühehäälselt külaseltsi juhatuse etteotsa.

Mittetulundusühingu Marlau üks eesvedajaid Triinu Palmiste märkis, et MTÜ Marlau on ka Vana-Jõgeva külla registreeritud. “Olen kohaliku elu edendamisel kaasa löönud nii Järvamaal kui Jõgevamaal. Potentsisiaali elanike vaheliseks koostööks ning huvitavate ja silmaringi arendavate ettevõtmiste korraldamiseks on ka Vana-Jõgeval, mis teadolevalt kõige suurema asutustihedusega küla nii Jõgeva vallas kui ka kogu Jõgevamaal,” rääkis Palmiste. “Selles külas on erinevas vanuses mõtteerksaid ja tegusaid elanikke. Paljudel on siin suvekodud, mitmed on aga püsivalt elama asunud. Pühendunult eesmärkide poole püüdlemise korral võib siinsest külaseltsist saada üks jõudsamaid sellelaadseid organisatsioone Jõgeva vallas.” Palmiste andis ülevaate ka rahastamisallikatest, mis võimaldab projekte koostades külaelu arendavatel mittetulundusühingutel raha taotleda.

Külapäeval peetud koosolekul otsustati hakata otsima sobivat maad, et rajada sportimiseks ja erinevate kokkusaamiste korraldamiseks külaplats. “Teretulnud on algatada traditsioonid rahvakultuurile orienteeritud sündmuste korraldamiseks. Üks selliseid koosviibimisi võiks kindlasti olla ühine jaaniõhtu,” arvas Vana-Jõgeva elanik Kersti Lehismaa.

“Kui kõvasti pingutada ja tõsiselt tahta, võib Vana-Jõgeva küla saada Jõgeva linna suhtes selliseks paigaks nagu Tallinnale Viimsi,” lausus mootorrattureid ühendava klubi MC Must Leegion eestvedaja Kalle Vilms. Tsiklimeeste ühenduse mainekujunduses on rõhutatud selle seotust Vana-Jõgeva külaga.

“Olen Vana-Jõgeva külas elanud veerand sajandit – algul suvekodus, viimasel ajal aga püsivalt. Paelub siinne hubane ja tervisesõbralik elukeskkond. Loodetavasti toob külaselts ka värskust paikkonna sotsiaalsesse hingamisse,” lausus Jõgeva linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Anneli Lääne.

“Otsin võimalusi uue kodu rajamiseks ja heade tuttavate kaudu leidsin selleks võimaluse Vana-Jõgeva külas,” ütles nii teeindussfääris kui ka põllumajanduses tegutsenud Enno Saariste. Vana-Jõgeva küla esimesel kokkutulekul osales ligi viiskümmend inimest.

Jaan Lukas