XIX Avatud Ühiskonna Foorum toob täna Eestisse maailmaklassi poliitikaanalüütikud

Tänavune Avatud Eesti Fondi aasta tippsündmus ehk arvult juba 19. Avatud Ühiskonna Foorum vaeb pehme ning kõva võimu omavahelisi suhteid.

Täna, 18. septembril kella 13-18 Tallinnas toimuv foorum toob Eestisse peaesinejana särava poliitikaanalüütiku, president Putini endise majandusnõuniku Andrei Illarionovi. Illarionovi ettekanne püüab leida vastust küsimusele, kuidas liberaaldemokraatlikud riigid suudavad hakkama saada infosõja tingimustes ning milline peaks olema vastus agressorile.

“Eesti kui väikeriigi peamine tugevus on väärtuspõhine pehme võim, mis põhineb avatusel, vabadusel ja vastutusel. Tänase infosõja tingimustes on eriti oluline küsida, kuidas saame neid väärtusi ning sellega end ja oma riiki kaitsta ja tugevdada,” märkis Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam.

Pärast avaettekannet kuulatakse Illarionovit mõtteid vahetamas Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese ja demokraatiauuringute organisatsiooni Freedom House juhi David J. Krameriga. Arutelu juhib inimõigusorganisatsioonide võrgustiku Ariadne juht Jo Andrews.

Foorumi teine paneel keskendub eestlaste ning eestivenelaste erinevatele inforuumidele. Tutvustatakse AEFi tellimusel värskelt valminud uuringut ning uuritakse, mil moel oleks võimalik erinevates meediaruumides elavaid eestimaalasi üksteisele lähendada.

Aruteluringi on haaratud meediaekspert ning AEFi nõukogu liige Raul Rebane; politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo venekeelse meedia ekspert, endine venekeelse Postimehe peatoimetaja Viktoria Korpan ning kaitsepolitsei komissar Andres Kahar. Vestlust veab Eesti Rahvusringhäälingu meediauuringute osakonna juhataja ning AEFi nõukogu liige Andres Jõesaar.

Foorumi esimene paneel on inglisekeelne ning teine eestikeelne, kogu ürituse vältel on tagatud sünkroontõlge. Otseülekande foorumist teevad ERR, Postimehe ja Delfi portaalid.

Aastate jooksul on Avatud Eesti Fondi foorumitel esinenud fondi asutaja, filantroop George Soros, Harvardi Ülikooli professor, politoloog Robert Putnam, majandusteadlane Jeremy Rifkin, inimõiguste kaitsja Sergei Kovaljov, Nobeli rahupreemia laureaat ja endine Soome president Martti Ahtisaari, ajaloolane Timothy Garton Ash ja mitmed teised tuntud ühiskondlikud mõtlejad.