Eestit esindab Londoni arhitektuurifestivalil Aet Ader

Sel aastal kümnendat korda toimuval Londoni arhitektuurifestivalil esindab Eestit arhitektuuribüroo b210 arhitekti Aet Ader, kes valiti Briti Nõukogu poolt osalema festivali alaprogrammi International Architecture Showcase rahvusvahelises residentuuriprogrammis.

Käesoleva nädala laupäeval, 21. juunil, esitletakse Londonis kahenädalase residentuuriprogrammi tulemusi.

Residentuuriprogramm jagab paaridesse kümme Londoni arhitektuuripraksist ja kümme arhitekti välismaalt, et tiimina töötada Londoni arhitektuurifestivalil; programmis osalevad just viimastel aastatel tähelepanu äratanud briti arhitektuuribürood, sh DK:CM, Duggan Morris, Karakusevic Carson Architects, Friend & Company, The Decorators, Studio TILT, Natasha Reid ja Sarah Wigglesworth. Arhitektide tähelepanu keskmes Poplari linnaosa Londonis, mis on ehk eestlastele värskelt tuttav sel kevadel ka ETVs linastunud briti telesarjast “Kutsuge ämmaemand”, mille tegevus toimub 1950. aastate Poplaris. Iga tiim vaatleb Poplaris kahe nädala jooksul kas eluaseme, kultuuri, linnakeskuse, looduse või linna muutumisega seotud küsimusi, kogub infot, analüüsib piirkonna võimalikke tulevikustrateegiaid. 

Sündinud ideid esitletakse 21. juunil toimuval, nii festivalikülalistele kui Poplari kohalikele elanikele suunatud sündmusel, mida korraldajad nimetavad “vertikaalseks festivaliks”, sest see toimub ühes piirkonna kõige tuntumatest ja silmatorkavamatest hoonetest, Ungari päritolu Ernö Goldfingeri 1967. aastal valminud 27-korruselises Balfron Toweris.

Aet Ader koos b210ga kureeris viimast Tallinna arhitektuuribiennaali Recycling Socialism, mis andis astuseid, kuidas läheneda modernistlikule ruumipärandile. Aderi vastuvõtjaks Londonis on arhitektuuribüroo DK-CM, mille taust on samuti modernismipärandi lahtimõtestamine ja sarnaselt b210 eelmiste tööde hulka kuuluva Tallinna planeeringute juhendile, Londoni kodanike kaasamine linnaplaneerimise protsessidesse. “Kuidas planeerida aktiivset linnaruumi ja eluruume nii, et nende kasutajate ring oleks võimalikult mitmekesine? Kuidas minna edasi Olümpiakvartali lähedase Poplari piirkonnaga, kus kõrguvad ja laiuvad arhitektuurisõpradele tuntud modernistlikud Ernö Goldfingeri Balfron Tower ja Smithsonite Robin Hood Gardens?,” on Aderi sõnul küsimused, millele Londonis püütakse vastuseid leida. Eesti kõrval saavad sel aastal residentuuriprogrammist osa Austria, Tšiili, Läti, Nigeeria ja Taiwani arhitektid.

Aet Ader valiti arhitektuuriresidentuuri programmi Briti Nõukogu poolt ning Eesti osalemist Londoni arhitektuurifestivalil toetavad Eesti Arhitektuurikeskus, Eesti Arhitektide Liit, Eesti Londoni suursaatkond ja Kultuuriministeerium. Londoni arhitektuurifestival, mida peetakse käesoleva aasta juunis juba kümnendat korda, kutsub esitama küsimusi linnaelu kohta tänases ja homses päevas – käesoleval aastal on festivali katusteemaks “Capital”. Festival hõlmab debatte, näituseid, filmide esitlusi, jalutuskäike, rattatuure ja pereüritusi, mis keskenduvad disaini ja arhitektuuri olulisusele tänases Londonis.