Täna avatakse Veneetsia arhitektuuribiennaalil Eesti ekspositsioon

Täna avatakse Veneetsia arhitektuuribienaali Eesti ekspositsioon, mis käesoleval aastal kujutab endast e-riigi avaliku ruumi tulevikku vaatavat projekti.

Noorte Eesti arhitektide Johanna Jõekalda, Siim Tuksami ja Johan Tali kureeritud “Vaba ruum” (“Interspace”) uurib, kuidas füüsilise ja digitaalse avaliku ruumi üheks tervikuks saamine tulevikus linnaruumi korraldamist mõjutada võiks. Veneetsia arhitektuuribiennaalil Eesti paviljon avatakse pidulikult 5. juunil kell 17.00 ning see jääb külastajatele avatuks 7. juunist kuni 23. novembrini 2014.

Eesti ekspositsiooni teeb eriliseks see, et esmakordselt täiendab kohapealset ekspositsiooni Veneetsias ka e-riigi virtuaalpaviljoni veebis. See on veebikeskkond, mis võimaldab külastada näitust ka digitaalselt ning teha digitaalsete külastajate ruumikasutus näituseruumis reaalajas nähtavaks. “See on meie viis rääkida sellest, et e-riigis on kohalolek ja ruumikasutus saanud uue tähenduse ning seetõttu peaks uue tähenduse saama ka e-riigi ruumi kujundamine. Viibides erinevates füüsilistes ruumides, võivad inimesed paikneda siiski samas inforuumis ja vastupidi,” selgitavad kuraatorid.

Virtuaalpaviljoni tuumaks on digitaalne käitumine, mida igaüks meist interneti avarustes seigeldes praktiseerib. Neist teemadest rääkimisel on tähtsus igal indiviidil, sest just meie ühine vahetu käitumine ja omavaheline suhestumine aitab meil mõista protsesse, mis kujundavad meie sotsiaalset ja digitaalsusest üha enam rikastuvat ühisruumi.

Kaasaegses infoühiskonnas on füüsilisest ja digitaalsest avalikust ruumist saamas üks tervik. Just nende paralleelne toimimine võimaldab meil demonstreerida digitaalse ja füüsilise avaliku ruumi vastastikmõjusid. Võti tulevase avaliku ruumi korraldamisel peitub osaluspõhistes digitaalsetes protsessides, mille üheks ilmekaks näiteks on seesama hooandja.ee keskkond, mida projektile toetuse kogumiseks kasutati.

XIV Veneetsia arhitektuuribiennaalist võtab osa 66 riiki, kelle seast kümme osalevad sellel arhitektuuri-ilma suursündmusel esimest korda – Türgi, Uus-Meremaa, Araabia Ühendemiraadid, Côte d’Ivoire, Kenya, Maroko, Dominikaani Vabariik, Mosambiik, Costa Rica ja Indoneesia.

Eesti ekspositsiooni arhitektuuribiennaalil produtseerib Eesti Arhitektuurikeskus ning seda rahastavad Eesti Kultuuriministeerium, Kultuurkapital ja Euroopa Regionaalarengu Fond. “Interspace – vaba ruum” näitust toetavad kuldsponsor Metro Capital, suurtoetajad Ruukki Products, Eventus Ehitus ja KSA Silmakeskus ning toetajad Sadolin, Elmaks Hulgikaubandus, Eesti Arhitektuurimuuseum, Reinis Adovicš (WARP), Lugemik, Makerlab ja Silman Elekter, samuti 206 hooandjat ja kümned vabatahtlikud.

Eesti ekspositsioon XIV Veneetsia Arhitektuuribiennaalil: www.vabaruum.ee
Eesti ekspositsioon vaba ruum Facebookis: https://www.facebook.com/vabaruum