Tulemas on kuues muuseumiöö

Laupäeval, 17. mail toimub järjekorras kuues üle-eestiline muuseumiöö, mida tähistatakse alati rahvusvahelisele muuseumipäevale, 18. maile lähimal laupäeval. Muuseumiöö selle-aastane teema, “Öös on tähti”, on inspireerinud muuseume tooma üheks ööks publiku ette põnevamaid palasid oma kogudest.

Rahvusarhiivi filmiarhiiv kutsub inimesi jalgrattaretkele mööda ajaloolisi filmi-võttepaiku Põhja-Tallinnas. Tallinna Botaanikaaed, mis sel aastal esimest korda Muuseumiööl uksed avab, kutsub inimesi uurima, kuidas taimed kosmosekliimale vastu peavad ning lubab, et kiigata saab ka teleskoopidesse. Järvakandi Klaasimuuseumis saab kätt harjutada nii klaasmulli puhumises kui tähtede klaasile graveerimises. Kunda Tsemendimuuseumis uuritakse Muuseumiööl aga üllatavalt hoopis gastronoomiavalla tähti ja toidukultuuri. Eesti Panga Muuseumis õpetatakse õigetel ja valedel rahatähtedele vahet tegema. Süvahavva villavabrik-muuseumist minnakse aga tähistaeva all matkama.

Mitmel pool on muuseumid innustunud Liikumisaasta teemast – Hiiumaa Muuseumi Pikas majas tulevad publikuga kohtuma Hiiumaa sporditähed, Eesti Spordimuuseumis Tartus korraldatakse aga taas traditsioonilist sporditeemalist Muuseumiöö öö-mälumängu, Obinitsa Seto Muuseumitarõ on öisesse tähelaeva kutsunud mägironija Alar Siku.

Uksed teevad lahti ka mitmed kirikud: Tallinna Toomkirikus on terve Muuseumiöö ajal väikesed tasuta kontserdid, Harju-Ristil Risti kirikus ekskursioonid ja orelimuusika.

Eesti Bussiajaloo Selts tuleb Muuseumiööl Tallinnas tänavatele ajalooliste bussidega – nad alustavad sõitudega kell 20 Tallinna Bussijaamast.

Seni on selleaastasel muuseumiööl kaasalöömisest teatanud üle 130 muuseumi, lisaks mitmed arhiivid, näitusepaigad, samuti kirikud. Kaasa löövad mitmed ajalooseltsid. Muuseumid avavad tasuta külastusteks oma uksed kell 18-23. Harjumaal, Tartu- ja Põlvamaa, Ida-Virumaal ning veel mitmes maakonnas sõidavad muuseumide vahel ringi tasuta või väikese tasuga Muuseumiöö bussid ja külalisi aitavad muuseumides vastu võtta öö vabatahtlikud.

Muuseumiööle eelneval nädalal toimub Eesti Kunstimuuseumi Kumu kunstimuuseumis ka Euroopa Muuseumifoorumi aastakonverents. Ürituse kulminatsioonina kuulutatakse otse muuseumiööl, 17. mai õhtul Kadrioru kunstimuuseumis toimuval Euroopa Aasta Muuseum 2014 ahinnagalal välja Euroopa aasta parim muuseum – auhind, mille Kumu kunstimuuseum pälvis 2008. aastal. Sel korral on esindatud enam kui 30 Euroopa silmapaistvaimat muuseumi, nominentide seas on ka Eesti Meremuuseumi Lennusadam.

Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühing ning ICOM Eesti.