Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus võõrustas Gruusia kutseõppureid

Davit Pataraia & Archil Menagarishvili Foto: Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus
Davit Pataraia & Archil Menagarishvili Foto: Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus

Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus võõrustas kaks nädalat nelja õpetajat ja nelja õpilast Gruusia kutseõppekeskusest LEPL Vocational College „Akhali Talga” Kobuletist. Kõikidele osalejatele leiti võimalus näidata, kuidas Eesti kutsehariduses korraldatakse tunde, praktilisi harjutusi.

Gruusiast käisid külas järgmiste erialade õpetajad: Besik Shavishvili -restoraniteenindus, Archil Menagarishvili – kokandus, Tamar Emiridze – stilist, Vazha Tsulukidze – keevitus. Ja õpilased: Magda Shavishvili – hotelliteenindus, Davit Pataraia – kokandus, Jemali Gorjeladze – baarmen, Mariam Minashvili – raamatupidamine.

Gruusia delegatsiooni liikmed külastasid võistlusi „Noor Meister 2014” Tallinnas ja „Kokakunst” Kuressaares. Gruusia võistkond (Davit Pataraia ja Archil Menagarishvili) osales Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse kokandusvõistlusel „Särisev pann”, kus saavutati III koht.

„Gruusia delegatsioonile avaldas sügavat muljet Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuses ja mujal Eestis nähtu ja kogetu,” sõnas Juri Gerzanitš, projekti kaas-koordinaator Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse poolt.

Kultuuriprogrammi raames tutvustati külalistele Tallinna, Tartu, Kuressaare, Narva ja Jõhvi vaatamisväärsusi.

Gruusia kutseõppurid tulid Eestisse projekti „Eesti parim praktika Gruusia kutsehariduse konkurentsivõime toetuseks” raames.

Koostöö Gruusia Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Eesti Haridus- ja Teadusministeeriumi, Gruusia ja Eesti kutseõppeasutuste ning SA Innove vahel algas juba 2007 aastal. Ellu on viidud kaks arengukoostöö projekti Gruusia kutsehariduse toetuseks. Käesolev projekt jätkab alustatut, juhindudes Gruusia strateegilistest kavadest kutsehariduse arendamisel.

Projekti rahastab Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest. Gruusia delegatsiooni eesmärgiks oli saada nii teoreetilisi teadmisi Eesti kutseharidussüsteemist, kui ka praktilisi kogemusi selles vallas.

Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus on suurim Ida-Virumaa kutseõppeasutus, kusõpib keskmiselt 1200 õpilast ja töötab 130 inimest.Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuses koolitatakse 15 valdkonnas: kaubandus, äriteenused, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia, energeetika ja automaatika, mehaanika ja metallitöötlus, transporditehnika, kaevandamine, keemiline töötlus, puitmaterjalide töötlus, tekstiili- ja nahatöötlus, ehitus, iluteenindus, logistika, turismi-, toitlustus- ja majutusteenindus – kokku 31 erialal.