Rakveres peetakse taas tasuta raamatu laata

16. märtsil, emakeelepäevajärgsel pühapäeval, vallutavad Rakvere spordikeskuse taas raamatud ja raamatuhuvilised – kell 11.00 avab uksed kuues tasuta raamatu laat.

Laadaline võib rahakoti rahulikult koju jätta, sest kõik laadal pakutav maksab 0 eurot ja 0 senti ning tingimisvõimalust ei ole!

Selleks, et laadal raamatuid jätkuks ja valikut oleks, on võimalik panustada igaühel. Küllap on meil kõigil kodus raamatuid, mida me ise enam ei vaja, kuid mida ära visata ka ei taha. Neid raamatuid võib aga vaja olla kellelgi teisel. Seetõttu kutsume inimesi üles tuulama oma raamaturiiulites, et sealt enesele mittevajalik välja sorteerida ja laadale tuua. Oluline pole mitte see, kas leiate sealt ühe raamatu või viis kotitäit, vaid see, et lugemist väärt raamatud taas kasutamist leiaks ja kellelegi rõõmu pakuks. Lisaks raamatutele võib tuua ka muid infokandjaid – heli- ja videosalvestisi, lauamänge ja muud sellist.

Selleks, et korraldajad jõuaksid kokkutoodud kirjavara sorteerida ja laudadele laotada, tuleb see kohale tuua enne laata. Raamatuid võtavad Lääne-Virumaa keskraamatukogu töötajad vastu kahel eelneval päeval – 14. ja 15. märtsil alates 10.00 – 20.00 Rakvere spordikeskuses.

Laadalt ei puudu ka meelelahutus. Laadalaval astuvad alates 11.30 üles ansambel Fantaasia ja rahvamuusikaansambel Kungla. Lastele pakub selgi aastal lustimisvõimalust Viru Batuudid. Spordihoone fuajees tegutseb kaks töötuba, mida juhendavad Rakvere Teatri peakunstnik Eveli Varik ja Lääne-Virumaa keskraamatukogu kunstnik Riina Runnel. Mida töötubades tehakse, saab laadaline teada kohapeal. Olgu hoiatatud, et see ei pruugi sobida nõrganärvilistele!

Raamatute hulgas paremaks orienteerumiseks paigutatakse raamatud laudadele teemade ja keelte kaupa – eraldi ilukirjandus, lastekirjandus, teatmekirjandus jne. Loomulikult ei ole laadal võimalik teha sama peent ja täpset liigitust, nagu raamatukogus või -kaupluses, kuid mingil määral suudab ehk selline jaotus raamatute leidmist siiski hõlbustada. Varasemate laatade kogemus näitab, et ihaldusväärsemad palad kaovad laudadelt esimese tunni jooksul. Seetõttu lisame igal täistunnil midagi uut. Seda ikka selleks, et valikut oleks veel ka laada hilisematel tundidel. Laat sulgeb uksed kell 15.00.

Tasuta raamatu laata korraldavad Lääne-Virumaa Keskraamatukogu, Rakvere Spordikeskus ja Rakvere Kultuurikeskus. Emakeelepäeva tähistav Tasuta raamatu laada traditsioon Rakveres esitati ka 2013. aasta parima keeleteo konkursile.