Endel Nelise elu andis aluse filmile

Endel-Nelis
Foto: erakogu

Veebruari teises pooles alustab Allfilm Haapsalus vehklemistreener Endel Nelise elust inspireeritud mängufilmi „Mõõkade tants” võtteid, peaosas on Märt Avandi, vahendab Kaire Reiljan Lääne Elus.

Filmi Eesti produtsent ja Allfilmi juhatuse liige Ivo Felt ütles, et stsenaarium sai tõuke Endel Nelise elust ja tööst ning peategelane kannab legendaarse vehklemistreeneri nime, kuid filmi tegevus on välja mõeldud.

Tegevus toimub 1950. aastate Haapsalus. Felti sõnul on peategelane noor sportlane, kes pärast Leningradis kooli lõpetamist satub Haapsallu ja moodustab siin vehklemisklubi.

„Sealt edasi algab fiktsioon,” ütles produtsent. Felt lisas, et film räägib noorest andekast sportlasest, kes satub veidi juhuslikult õpetajaks ja avastab, et see amet tegelikult meeldib talle. Produtsendi sõnul kaalusid filmitegijad ka võimalust nimetada peategelane teise nimega, aga otsustati siiski jääda Nelise juurde. Siinjuures peeti aru ka Endel Nelise lastega, kes on käsikirja lugenud.

„Mõõkade tants” valmib Eesti–Soome–Saksa koostööfilmina. Stsenaariumi autor on soomlanna Anna Heinämaa. „Et stsenaarium on tugev, leidsime tootmispartneri Saksamaalt,” ütles produtsent. Haapsallastele tuttavat legendaarset treenerit hakkab filmis mängima Märt Avandi.

„Mõõkade tants” peaks valmima 2015. aasta algupoolel. Esimesed võtted algavad veebruari teises pooles. Praegu otsitakse 25aastasi ja vanemaid mehi–naisi massistseenidesse. Kuna tegemist on ajastufilmiga, oodatakse eelkõige neid, kelle juuksevärv on loomulik või värvitud loomulikku tooni.

Soovijad on oodatud eelregistreerimisele ja pildistamisele Haapsalu kultuurikeskusse 4. jaanuaril kell 12–15. Produtsendi sõnul on filmi tegevuskoht Haapsalu ja siin toimub ka osa võtteid, kuid filmi põhiosa võetakse üles mujal, näiteks Pärnus ja Tallinnas.

Endel Nelis oli 1950–1968 Haapsalu I keskkoolis kehalise kasvatuse õpetaja ja asutas 1950. aastal Haapsalus esimese vehklemise treeningurühma. Ta on Haapsalu vehklemiskoolkonna rajaja, kelle tuntumad õpilased on Olev Piirsalu, Rein Kamarik, Boris Joffe, Valeri Rossar, Kaido Kuur, Peeter Nelis, Andres Lipstok ja Ants Veetõusme.

1995. aastal asutatud Allfilmi toodetud on sellised mängufilmid nagu „Mandariinid”, „Seenelkäik” ja „Georg” ning dokumentaalfilm „Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha”.

Artikkel pärineb Lääne Elust.