Naljast sündinud äriidee – õppetund kogu eluks

Liisa Aavik

Liisa Aavik, noor ettevõtja

Ühel päeval helises telefon. Daam USA saatkonnast kutsus mind 10-14-aastaste sallivuse-teemalisse laagrisse rääkima sellest, mida viimase aasta jooksul korda olen saatnud. Nimelt asusin natuke rohkem kui üheksa kuud tagasi koos kolme sõbrannaga teostama oma ammust unistust – esimest ettevõtet. Mõtlesime, millest Eestis puudus on? Parim sõbranna naljatas: „armastusest“. Naljast sündis äriidee ja nii hakkasimegi kiirkohtinguid korraldama.

Mõistsin, et teadmised, mis õpilasfirma tegemisega kaasnesid, erinesid täielikult oodatust. Kui valisin eelmisel sügisel koolis õpilasfirma valikainet, arvasin, et peale aine läbimist on mul olemas väga täpne ettekujutus, kuidas päris ettevõtted toimivad ning olengi firmajuht valmis. Tegelikkuses õpetas Junior Achievementi õpilasfirmade programm mulle sama, mida vanakreeka filosoof Sokrates: “Ma tean ainult seda, et ma midagi ei tea.”

Julgus ennast ületada, asju ette võtta ning ära teha – see ongi edu pant. Ma ei sea enam suurettevõtjaid endast kõrgemale. Suurettevõtjaks saamine on minu eesmärk, mille nimel tuleb tööd teha. Kui otsisin meie firmale koostööpartnereid, öeldi meile palju ära. Siiski, ma ei lasknud ennast sellest heidutada ning leidsin alati eitavate vastuste hulgast jaatavad. Julgen öelda nii enda kui ka teiste õpilasfirma liikmete kohta – meil kõigil on palju rohkem enesekindlust, et tulevikus midagi ette võtta. Just see ongi kõige olulisem õppetund.

Väiksena lugesin ning unistasin väga palju. Tahtsin saada ärinaiseks, lugesin selle valdkonna kohta raamatuid ning otsisin viise, kuidas raha teenida. Õpilasfirma on alles suuremate saavutuste algus. Ilmselt poleks mul sellist sihikindlust olnud, kui mu vanemad poleks mind õigel kursil hoidnud.

Üks olulisemaid asju millegi ettevõtmisel, eesmärgi täitmisel või elukutse valikul on leida vastus küsimusele: “Kuidas teisi inimesi aidata ja mida teistsugust nendele pakkuda?”. Iga elukutse eesmärk on ju tegelikult teisi inimesi aidata.

Õpilasfirma KELM Eesti õpilasfirmade võistlusel

Pärast neid mõtteid mõistsin, mida oma kuulajaskonnale rääkima pean. Küsisin sallivuslaagri lastelt – kelleks nad tulevikus saada soovivad? Nagu arvasingi, ei olnud nende unistused võimatud. Tulevased arstid, jalgpallurid, teadlased, korvpallurid, tippkokad, sisekujundajad – kõik nad istusid minu ees. Samas, unistamisest ainult ei piisa. “Ainus, mis teid oma tulevase elukutse väga hästi tegemisest lahutab, on see, kas te teete selle nimel kõvasti tööd, või mitte. Ärge tehke ainult seda, mis teil koolis kästakse. Tehke rohkem.”

Liisa Aavik on Tallinna 21. Koolist välja kasvanud õpilasfirma KELM suhtekorraldusjuht. KELM on pälvinud 2012/2013. õppeaastal Eestis kõige rohkem meediakajastust saanud õpilasfirma tiitli ja Eesti õpilasfirmade lõppvõistlusel Eesti Arengufondi eripreemia ning III koha.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap