Võru tähistab 229. sünnipäeva

Fullscreen capture 14.08.2013 112907-00117. – 21. augustil leiavad taas aset Võru linnapäevad, millega tähistatakse Võru 229. sünnipäeva.

Viie päeva jooksul saavad kõik pidulised osa arvukatest sündmustest, kust igaüks leiab enda jaoks midagi sobilikku, olgu selleks siis muusika, käsitöö, sport, tants või kunst.

Linnapäevade raames leiab esmakordselt aset Eduard Tamme nimeline Võru Puhkpillifestival, mille avakontsert toimub juba 16. augustil Võru Kandles. Festivalil esinevad eufooniumivirtuoos Steven Mead Suurbritanniast, Tartu Puu- ja Plekikoor, Paganamaa Brass, Võru Kammerorkester, Vene Sarvekapell, Tartu Tünnipunt jt. Eduard Tamme nimeline Võru Puhkpillifestival toimub 16. – 21. augustil.

Kõik kunstihuvilised on linnapäevade ajal oodatud Võru Linnagaleriisse, kus on avatud Obinitsa Grupeeringu ühisnäitus “Bändi proov” ja Lola Liivati maalinäitus “Aate kumendus”.

Võru linnapäevade raames on alati toimunud ka arvukalt spordivõistlusi. Traditsiooniliselt toimub J. Gutmanni nimeline Võru 55. võrkpalliturniir, IX jalgratta paarissprint, Võru VIII Rattaralli ning X 1784 m linnajooks, kuhu oodatakse võistlema kõiki sõpru, perekondi ja ettevõtteid. 17. augustil leiab aset rammumeeste võistlus “Võru linna vägilane 2013” ning lisaks toimuvad Võrumaa meistrivõitluste finaalmängud tennises. Tennist jagub ka 19. augusti, mil toimub Võru linna sünnipäeva ööturniir tennise segapaarismängus. 

Laupäeval, 17. augustil leiab Lembitu tänaval aset linnapäevade laat. Alates kella 10-st alustab kesklinna pargis Kunstipäev, mille märksõnaks on sellel aastal “isad ja pojad”. Kohal on meistritoad, kus tegevust leiavad igas vanuses kunstisõbrad. Kunstipäeva raames on kohal atraktsioonid, toimuvad mälumäng ja moeetendus ning arvukalt esinemisi lauljatelt ja tantsijatelt.

18. augusti õhtul leiab Kandle aias taaskord aset Võru Kandle tantsurühmade lavastus “Ennemuistsed mängud”, mis esmakordselt oli publiku ees juulis Võru Folkloorifestivalil. Tantsulavastusest kooruv lugu pajatab Üksiku Mehe ja Julge Naise heitlikust armastusest. Lavastuses tantsib ligikaudu 100 tantsijat ning neid saadab elav muusika.

20. august, Eesti taasiseseisvumispäev on seekord alapealkirjaga “Puhkpilliorkesterite päev”. Kell 10 – 14 toimuvad Võru linnaosades tervitusmängud, Kesklinna pargis non-stop kava ning Katariina alleel esinevad orkestrid. Kell 14 leiab Kandles aset Võru Puhkpillifestivali galakontsert ning päeva lõpetab Eesti Kaitseväe Orkestri kontsert Tamula järvelaval. Koos orkestriga on laval solistid Steven Mead (UK), Rene Soom ja Janne Ševtšenko (Rahvusooper Estonia), Getter Jaani, Pertti Prätz, Mariann Nirk ja Risto Kööts ning ansambel Hetero, dirigeerib kolonelleitnant Peeter Saan.

21. augustil, Võru linna sünnipäeval avab oma uksed pidulistele Kreutzwaldi Memoriaalmuuseum. Seal on avatud Tanja Kutsjuba näitus “Kodulinna müsteerium”, toimuvad muinasjututund ning töötoad. Kell 14 saavad kõik huvilised suunduda Kesklinna parki, kus toimub Aafrikatrummide ja löökpillideshow. Peale seda marsivad taas läbi linna lasteaialapsed, kes tähistavad sedaviisi Võru sünnipäeva. Sellel aastal on lasteaialastega liitunud ka õpilased ning neid saadab rütmimuusika. Rongkäik suundub Kesklinna pargist rannapromenaadile, kus leiab aset laste sünnipäevakontsert. Alates kella 16-st pakutakse Kreutzwaldi pargis kõigile linlastele ja külalistele sünnipäevatorti, meeleolu loob Võru Puhkpilliorkester.

Linnapäevad tipnevad 21. augusti õhtul kell 21, mil Tamula rannapromenaadil leiab aset suurejooneline järvekontsert, esinejaks Ott Lepland, Marvi Vallaste & Band. Lisaks antakse üle Võru linna teenetemärk, tunnustatakse Võru linna kaunimate kodude omanikke ning publikut rõõmustab ilutulestik.

Täpsem kava ja info ürituste kohta Võru linna kodulehelt www.voru.ee