Renoveeritud Sõrve tuletornilinnak ootab külalisi

Reedel, 2. augustil kell 15 avab Saaremaal, Sõrve sääre tipus asuvas tuletornilinnakus uksed majakatele, merepäästele ja laevahukkudele pühendatud külastuskeskus.

Hävimisohust päästetud ajaloolised tuletornihooned peidavad endas lisaks põnevatele mereteemalistele väljapanekutele ka põhjaliku ülevaate Sõrve sääre sündmusterohkest ajaloost ning unikaalsest loodusest.

150. aastat pärast praeguse tuletornilinnaku rajamist seisab selle peahoone külastajate ees oma endises hiilguses, kuigi uues funktsioonis. Hoone ühel korrusel ootab huvilisi põhjalik näitus Sõrve meres sajandite jooksul põhja läinud laevadest, imelistest pääsemislugudest ning unikaalsetest eksponaatidest. Teine püsiväljapanek tutvustab 20 Eesti olulisemat tuletorni, millest kõigist on valmistatud täpne mudelkoopia. Uudistada saab vanu tuletornipäevikuid ja ajaloolisi merekaarte. Keskusesse on plaanitud laste päevahoid, paadi- ja jalgrattalaenutus ning võimalus osta ühes Saaremaa mahetooteid.

MTÜ Sõrve Külastuskeskus eestvedaja Andro Roosilehe sõnul tuletornilinnak tajutav samasugusena kui see poolteist sajandit tagasi kavandati. 

“Ainus täiesti uus hoone on hoovis asuv avar simmanimaja, mis toob siia Eestimaa kõige-kõige edelapoolseimasse tippu keset Läänemerd aasta läbi erinevaid kultuurisündmusi. Kui Kaali kraater ja Panga pank on Saaremaal nähtud, siis samaväärne imeline koht kuhu tasub kindlasti kõigil tulla on Sääre tipp. Juba ainuüksi Läänemere kõrgeim majakas – Sõrve tuletorn – väärib oma silmaga väljast uudistamist,” lasus Roosileht.

Aastaringselt avatud Sõrve külastuskeskus areneb koos oma külastajatega. MTÜ Sõrve Külastuskeskus kutsub kõiki inimesi jagama oma mälestusi, saatma fotosid ja lugusid, mis moel või teisel haakuvad piirkonnaga ning meresõiduga. Põneva leiu või originaalse idee korral võib sellest sündida omaette näitus ning seeläbi täieneb pidevalt ka väljapanek.

Sõrve külastuskeskuse rajamise ideest kuni teostuseni kulus viis aastat. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus eraldas 2011. aastal Euroopa Regionaalarengu Fondi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmi vahenditest keskuse rajamiseks 1,26 miljonit eurot. Ilma EAS-i toeta oleks tuletornikompleks tõenäoliselt lagunenud ning sellega suudeti päästa üks terviklikumana säilinud meresõidu ajalugu kandev maamärk.

Enam kui 1000 ruutmeetri kasuliku pinnaga hooned renoveeris ja ehitas AS Kuressaare Ehitus. Ekspositsiooni koostamisel olid nõuga abiks Eesti Tuletorni Selts, Saaremaa Muuseum ning paljud teised.

Sõrve külastuskekus jääb Kuressaarest maanteed pidi 48 kilomeetrit edelasse ehk umbes 45 minuti autosõidu kaugusele. Keskus on avatud suveperioodil 1. maist kuni 1. oktoobrini igal päeval kell 11-19, sügisel ja talvel on külastajad oodatud samadel kellaaegadel kolmapäevast pühapäevani.