Türil valmis moodne kodu erivajadustega inimestele

Türil on valminud psüühilise erivajadusega inimestele loodud Türi Kodu. Türi Kodu elanikud peavad soolaleivapidu teisipäeval, 16. juulil kell 14, kui võõrustatakse kõiki sõpru, toetajaid ja partnereid ning tutvustatakse valminud kuut peremaja.

Türi Kodu on elukohaks psüühiliste erivajadustega inimestele, kellele pakutakse uutes peremajades ööpäevaringset erihooldusteenust. Türile kerkinud kuues 11-kohalises peremajas elab praegu 64 elanikku, teenust pakutakse nii vaimupuudega kui ka psüühikahäiretega inimestele. Nüüdseks on Türil uue elupaiga leidnud ASi Hoolekandeteenused senised kliendid suletavatest hooldekodudest Ravilast ja Kernust, kuid Türile on asutud elama ka ASi teistest kodudest, samuti on veel ruumi uutele elanikele.

Elanike igapäevaelu ja -toiminguid aitavad juhendada ja korraldada ööpäev ringi 20 tegevusjuhendajat, vanemtegevusjuhendaja ja kodu juht.

Türile rajatud majad pakuvad nende elanikele nüüdisaegset elukeskkonda, aga mis peamine – kaasavat ning tegusat elukorraldust. Tegeletakse nii tavapäraste majapidamistöödega kui ka erinevate aktiivsete teraapiliste ja töötegevustega, õhtuse aja saab igaüks sisustada vastavalt oma hobidele või muu meelepärase tegevusega. Kõik ruumid ja kodu väliskeskkond on kohandatud erivajadusega inimestele.

Türi Kodu valmimine on osa suuremast erihooldekodude reorganiseerimisprojektist. Projekti raames ehitab AS Hoolekandeteenused Euroopa regionaalarengu fondi toel nüüdisaegsed uued elupaigad erivajadusega inimestele 11 Eestimaa paika. Kokku valmib 55 kümnekohalist peremaja, mille kogumaksumus on 29,3 miljonit eurot. Praeguseks on valminud 50 peremaja kümnes asukohas üle Eesti.

Peremajad on ehitatud Harjumaal Vääna-Vitti ja Kehrasse, Läänemaal Uuemõisa, Ida-Virumaal Sinimäele, Järvamaal Türile, Lääne-Virumaal Tapale, Pärnumaal Vändrasse, Tartumaal Kodijärvele, Valgamaal Tõrvasse, Viljandimaal Viljandisse ja Karulasse. Vääna-Vitis, Kodijärvel ja Karulas laiendati juba olemas olevaid teenuseüksusi, ülejäänud asukohtades alustati teenuse osutamist esmakordselt.

Türi peremajade maksumuseks kujunes 2,9 miljonit eurot.

AS Hoolekandeteenused on 100 protsenti riigile kuuluv äriühing, mille põhitegevusalaks on psüühilise erivajadusega täiskasvanud inimestele hoolekandeteenuste pakkumine. Ettevõte pakub nii lühi- kui pikaajalisi päevaseid ning ööpäevaringseid hoolekandeteenuseid. AS tegutseb peaaegu igas maakonnas ning 25 kodus üle Eesti on rohkem kui 2500 teenusekohta. Ettevõtte koosseisus on üle 1000 töötaja.