Collegium Musicale sõidab Karjalasse laulupeole

Kammerkoor Collegium Musicale sõitis eile Venemaale, Karjala Vabariigi pealinna Petroskoisse, et osaleda 14.-16.juunil sealsel rahvusvahelisel laulupeol. Kooril on au esineda laulupeo avamisel ning anda laupäeval kontsert Veljo Tormise loominguga .

Nii avamisel kui kontserdil kõlavad Collegium Musicale esituses osad Veljo Tormise tsüklist “Unustatud rahvad” sealhulgas “Karjala saatus”.

“Kuna tänavu, kultuuripärandi aastal, on meil fookuses Tormise tsükli “Unustatud rahvad” esitamine, siis sobis kutse Karjalasse sõita ja Tormise teoseid laulda meile ideaalselt. Kontsert kogu tsükli esitamisega toimub sügisel Tallinnas,” rääkis koori dirigent Endrik Üksvärav. “Suvi toob koorile kontsertreisi Itaaliasse ja Saksamaale.Augustis astume üles Tallinna Rahvusvahelise Orelifestivali lõppkontserdil,” lisas ta.

Petroskois toimuval Karjala laulupeol osaleb koore Soomest, Lätist jm. Karjala laulupidude traditsioon ulatub 1880-datesse aastatesse, millest alates on korraldatud laulupidusid Soomes. 2012. aastal toimus aga Sortavallas laulupidu, kus esmakordselt osalesid koorid kõigist erinevatest Karjala rahvaste piirkondadest. Sellist laulupeotratsiooni pole varem olnud ja seda jätkab tänavune laulupidu Petroskois. Laulupidude esmärk on elustada karjala rahvaste laulutraditsioone ja hoida kultuuripärandit. 

Kammerkoor Collegium Musicale tuli kokku 2010. aastal dirigent Endrik Üksvärava eestvedamisel. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega: Gesualdo, Schütz, Bach, Mendelssohn, Messiaen, Rautavaara, Pärt, Tormis,Tüür, Uusberg jt. Olulisel kohal on vanamuusika ja Eesti heliloojate teosed.

2011. aastal osales koor kolmel rahvusvahelisel konkursil, kus kokku saavutati üks Grand Prix võit, seitse kategooria võitu, üks kolmas koht ja kaks eripreemiat. Aasta 2012 oli koorile samuti kontsertide ja esinemiste rohke. Septembris osaleti Soomes IV rahvusvahelisel Harald Anderseni nimelisel kammerkooride konkursil, kus jõuti finaali. Ühtlasi valmis koori esikplaat “Peegel peeglis”, kus kõlab kahe Eesti helilooja Arvo Pärdi ja Pärt Uusbergi looming.

Eesti Kooriühing tunnustas kammerkoori Collegium Musicale “Aasta koor 2011” tiitliga ja dirigent Endrik Üksvärav sai “Aasta noor dirigent 2011” tiitli. 2013. aasta alguses pälvis koori CD “Peegel peeglis” Eesti Kooriühingult auhinna “Aasta kooriplaat 2012”.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap