Festival “Kirikupühjad Maarjamaal” lõpetab hittidega kontratenorile

Jõulumuusika festival „Kirikupühad Maarjamaal“ lõpeb traditsioonilise kirikukontserdiga, mis sel aastal pakub haruldast võimalust kuulata kaunimaid kantaate ja aariaid kontratenorile koos barokkorkestriga. Festivali lõppkontsert 28. detsembril kell 19 Tallinna Jaani kirikus kannab pealkirja „Jõuluingel“. Solistina astub üles kontratenor Teppo Johannes Lampela Soomest ja ajastu pillidel musitseeriv Corelli Barokkorkester dirigent Martin Sildose juhatusel esitab ka jõuluteemalist orkestrimuusikat. Kontserdi avab „Kirikupühad Maarjamaal“ patroon EELK peapiiskop Andres Põder.

„Pühadeaegne kirikukontsertide tava on Lääne-Euroopa kristlikus kultuuriruumis väga pika traditsiooniga ja on ka Eestis igal aastal aina rohkem populaarsust kogunud,“ lausub agentuuri Corelli Music ja festivali „Kirikupühad Maarjamaal“ kunstiline juht Mail Sildos. „Ükskõik, milline on meie argine side kirikuga, imeilus barokkmuusika puudutab meie hingekeeli ikka, eriti jõuluajal.“ Vastukaaluks tänapäeva jõuluaja poodlemistuhinale tuletab jõulumuusika festival meelde jõuluaja vaimset ja eetilist tähendust. Jõulumuusika festival „Kirikupühad Maarjamaal“ algas 1. detsembril ning on jõulukuu jooksul viinud kaunid kontserdid kirikutesse, mõisatesse ja muusikasalongidesse.

Festivali kavas on aastal 2012 nii ava- kui lõppkontsertidel eriline rõhuasetus kontratenoritel – sel tänapäeval haruldasel hääleliigil, mida silmas pidades on loodud barokiaja kaunimad muusikateosed. Festivali avas 1.-2. detsembril meie tuntuim kontratenor Risto Joost sooloteostega inglise kuningliku õukonna muusikast, lõppkontserdi külaline Soomest, Teppo Johannes Lampela, pakub kuulata kaunimaid aariaid koos barokkorkestriga. Kuulda saab muusikat Händeli tuntud “Messiasest”, Bachi “Jõuluoratooriumist”, aga samuti Pachelbeli Kaanonit ja Charpentier’ põnevat kontserti keelpillidele. Üllatusena kannab kontratenor ette ka Bachi kantaadi BWV 82 “Ich habe genug”, mida tavaliselt esitab bassisolist. Kantaat lõpeb koraaliga, mille instrumentaalseade on teinud ka heliloojana tegutsev dirigent Martin Sildos.

Teppo Johannes Lampela lõpetas esimesena Sibeliuse Akadeemia magistrantuuri kontratenorina. 2005. aastal võitis ta kontratenorina I preemia Rahvusvahelisel Lohja tenorite konkursil Soomes. Viimastel aastatel on Teppo Lampela solistina esinenud Lätis, Hispaanias, USAs, Horvaatias, Rootsis, Eestis, Norras, Inglismaal ja Šotimaal. 2011. aasta suvel laulis ta Olmiro rolli Turus lavastatud Carlo Agostino Badio barokkooperis „d’Alvilda in Abo“ ning 2012. aasta varakevadel Tolomeo rolli Soome Rahvusooperis lavastatud Händeli „Julius Caesaris“.

Lisainfo: www.corelli.ee

Share via
Copy link
Powered by Social Snap