Lase rong läbi! Sind oodatakse jõuluks koju!

Eile alanud raudteeohutuskampaania “Lase rong läbi! Sind oodatakse jõuluks koju!” eesmärgiks on tuletada autojuhtidele ja jalakäijatele meelde, et nad oleksid piisavalt tähelepanelikud raudtee ületamisel ning jõuaksid nii tervelt ja turvaliselt jõuludeks koju.

„Jõulud on aeg, mil tavalisest enam mõeldakse oma lähedastele ja sõpradele. Kuid mis mõtet on kõigil neil ilusatel plaanidel ja kingitustel, kui elutee hetkelise tähelepanu hajumise tõttu rööbastel pooleli jääb,“ sõnas MTÜ Operation Lifesaver Estonia juhatuse esimees Tamo Vahemets. „Just seetõttu oleme koos heade partneritega juba üheksandat aastat võtnud eesmärgiks jõulude eel kõigile autojuhtidele ja jalakäijatele veel kord meelde tuletada, et raudtee ületamine on ohtlik ja nõuab alati erilist tähelepanelikkust – ja seda eriti halbade ilmastikuoludega talvisel ajal, kui nähtavus võib olla tavalisest halvem ja mootorsõiduki pidurdusteekond pikem.“

Tamo Vahemetsa sõnul ongi valdav enamik kokkupõrkeid raudteel tingitud autojuhi või jalakäija tähelepanematusest või siis mõeldakse ennatlikult, et küll jõuab enne rongi üle lipsata. „Inimesed peaksid endale aru andma, et rong liigub rööbastel kindlat trajektoori mööda – takistuse teele ilmudes ei saa rong kõrvale põigata ja tihti ei ole tal võimalik isegi sõidukiirust oluliselt vähendada. Kokkupõrke vältimine sõltub eelkõige raudtee ületajast endast,“ selgitas Vahemets. „Antud kampaaniaga tahame anda oma panuse sellesse, et kõik jõulusoovid ja –tervitused sel aastal ikka kenasti edasi saaksid antud.“ 

Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektori asetäitja Anvar Salometsa sõnul on oluline, et inimesed oskaksid märgata rongi kui suuremat liiklusvahendit ning hinnata õigesti rongi kiirust. „Uus aasta toob Eesti raudteedele uued rongid, mistõttu tuleb kõigil olla senisest veelgi tähelepanelikum. Harjumuspärane rutiin nii rongiga liikleja kui ka raudteeületaja jaoks muutub olulisel määral- uued rongid hakkavad liikuma kiiremini ja vaiksemalt,“ lisas Anvar Salomets.

Politsei- ja Piirivalveameti liiklusbüroo komissar Riho Tänaku sõnul toetab politsei OLE kampaaniat ka liiklusjärelevalve käigus. „Jälgime raudteeülekäigukohtadel nii sõidukijuhtide kui ka kergliiklejate käitumist ning juhime tähelepanu võimalikele ohtudele ja eksimustele,“ ütles Tänak. Komissar tuletas ka meelde, et punane märgutuli keelab raudteeületuse mitte ainult sõidukitel, vaid ka jalakäijatel ja jalgratturitel.

„Lase rong läbi! Sind oodatakse jõuluks koju!“ tänavuse kampaania raames näevad ilmavalgust OLE poolt valmistatud reklaammaterjalid – plakatid tänavatel ning printreklaamid trükimeedias, mille peategelasteks on juba varasemast tuntud õde-venda, kes vaatavad välja rongi aknast. Küllap on nad jõulude eel teel oma vanaema-vanaisa juurde ja loodetavasti jõuavad sinna ka turvaliselt kohale.

Televisioonis ja raadios kasutatakse eelmisest aastast tuttavaid klippe, milles pereisa teda kodus ootava pere juurde sõidab. Kuigi teekond viib üle raudtee, möödub kõik õnnelikult ning õde-venda saavad küllap peagi oma armsa isaga kokku.

Lisaks jätkab OLE raudteeohutusalaste esitluste läbiviimist koolides.

Kampaania viiakse läbi Euroopa Liiklusohutus Harta raames ning seda toetavad: AS Eesti Raudtee, AS EVR Cargo, AS Edelaraudtee, Politsei- ja Piirivalveamet, Tehnilise Järelevalve Amet, Maanteeamet, AS Elektriraudtee

OLE (www.ole.ee) on 2004. aastal AS Eesti Raudtee eestvedamisel asutatud mittetulundusühing, mille missiooniks on suurendada oluliselt elanikkonna teadlikkust raudteeliiklusega kaasnevatest võimalikest ohtudest ja õiguspärasest käitumisest raudteel, eesmärgiga vähendada raudteedel toimuvate liiklusõnnetuste ning nendes hukkunud ja vigastatud inimeste arvu

Kampaania kestab 10. – 26. detsembrini.