Lätlased toovad Liivimaa maakaardid Eesti Rahvusraamatukokku näitusele

Näitus „Liivimaa 16.-17. sajandi maakaartidel: pilguheit Läti Rahvusraamatukogu kogudesse” avatakse Eesti Rahvusraamatukogu 6. korruse galeriis neljapäeval, 8. novembril kell 15.

Näitusel eksponeeritakse originaalkaarte ja avamisele saabub Läti Vabariigi president. Läti Rahvusraamatukogu kogusse kuulub 44 Liivimaa 16.-17. sajandi kaarti, samuti mitukümmend laiema piirkonna kaarti, kus Liivimaad on täielikult või osaliselt kujutatud.

Läti Rahvusraamatukogu kartograafiaväljaannete kogu hakkas kujunema koos raamatukogu asutamisega 1919. aastal. Olulist täiendust saadi aastail 2001-2002, mil tänu Suurbritannias elavale raamatukogundusteadlasele ja paguluskultuuri arendajale Inese Auziņa-Smithile jõudis sinna annetus, mis sisaldas pastor Ringolds Mužiksi (1914–2000) kollektsiooni. Sellesse kuulusid väljavõtted omal ajal laialt levinud väljaannetest (A. Orteliuse ja G. Mercatori atlased, S. Münsteri “Kosmograafia”, K. Ptolemaiose kaartide 16. ja 17. saj. alguse töötlused).

Vanade kaartide võlu võib seletada mitmeti. Kolletunud lehed peidavad endas möödunud sajandite kartograafide maailmavaadet, tollast ettekujust meie maast. Kaartidel on dokumenteeritud Läti ajaloo verstapostid. Nendes väljaannetes väljendub ka graveerijate ja trükkalite meisterlikkus, mis annab kaartidele vaieldamatu kunstiväärtuse.

Näitus jääb avatuks 27. novembrini.