Folgikontsert klubis Jazz: “KIILIDE” lendulaskmine

5. novembril kell 19.00 esineb Tartus, klubis Jazz viieliikmeline koosseis, mille juhtfiguuriks on andekas Johanna-Adele Jüssi. Andekad noored põhjamaade muusikud kannavad endas elavat kaasahaaravat rahvamuusika traditsiooni. “Kiilid” on viiuldaja Johanna-Adele ja tema lemmikmängukaaslaste Jo Einar Janseni (NO), Sven Midgreni (SE), Nicolaj Wambergi (DK) ja Jalmar Vabarna visiitkaart, paari viimase aasta jooksul kogunenud koosmusitseerimise rõõm produtseeritud ja salvestatud Antti Järvelä (FI) poolt, masterdatud Minerva Pappi (FI) käe all.

“See, et plaadil on esindatud kõik Skandinaaviamaad, on juhtunud kogemata aga seda on võimalik põhjendada sellega, et elasin oma magistriõpingutega seoses pool aastat Rootsis, Soomes, Taanis ja Norras, õppides tundma nende maade muusikat ja muusikaringkondi, leides mõttekaaslasi ja mängusõpru, kogedes lugematuid muusikalisi vaimustusi ja avastades palju omaenda pärimuse kohta,” kommenteerib Johanna-Adele Jüssi plaadi sisu. Plaadil kõlab muusika Eesti saartelt ja Järvamaalt, Taanist ja Johanna-Adele kirjutatud pärimuslik uuslooming, mis on inspireeritud nii reisidest, inimestest, keda ta on teel olles kohanud, ja jälgedest mis nad on jätnud, tõdemustest, millest enam lahti ei saa.

Plaadi nimilugu “Kiilid” on lugu tumesiniste tiibadega kiilidest, neist kõige ilusamatest, kes lendavad päikeses sillerdava vee kohal ja tuletavad meelde, et oma unistustega tasub olla väga ettevaatlik – kõige suuremad neist kipuvad ju täide minema. Johanna-Adele Jüssi plaadi väljaandmist toetasid portaalis “Hooandja” arvukad folgisõbrad. Plaat “Kiilid” on juba jõudnud hooandjate postkastidesse. Kuid alati on parim võimalus head muusikat nautida live’is, seega on kõik oodatud kontserdile, mis sedakorda on ka tasuta.

Johanna-Adele Jüssi – viiuli ja hiiu kandle mängija ning helilooja. Ta lõpetas 2009. aastal TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia pärimusmuusika eriala ning tegi oma magistrikraadi programmis Nordic Master in Folk Music õppides Rootsi Kuninglikus Muusikakõrgkoolis, Sibeliuse Akadeemias, Lõuna-Taani Muusika- ja Teatrikõrgkoolis ja Ole Bulli Akadeemias. Johanna on lisaks omanimelisele ansamblile kaasategev ka Evighetens Orkestris, ning mängib duodes Jo Einar Janseni, Sven Midgreni ja Tuulikki Bartosikiga. Viimase paari aasta jooksul on ta andnud üle saja kontserdi Belgias, Eestis, Lätis, Norras, Rootsis, Rumeenias, Saksamaal, Sloveenias, Soomes, Taanis ja USA-s ning ansambliga Blink salvestanud cd “Blink” (NORCD1103). Alates sügisest 2011 õpetab Johanna-Adele TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias viiulit. www.johannaadele.com

Kontserdil mängivad:

Johanna-Adele Jüssi – viiul

Jalmar Vabarna – akustiline kitarr

Jo Einar Jansen (NO) – viiul

Sven Midgren (SE) – viiul

Taavet Niller – kontrabass

Plaadil mängiva Nicolaj Wambergi asemel astub plaadiesitlusel üles Taavet Niller, kes õpib Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias
Jazzmuusika erialal.

Tartu Folgiklubi intiimsemat laadi õhtud toimuvad klubis Jazz alates klubi avamisest septembris 2012 kord kuus: iga kuu kolmandal
kolmapäeval. Juba on Tartu Folgiklubis esinenud Anne Maasik ja Paul Daniel, edaspidi on oodata Triinu Tauli, Jalmar Vabarnat, Jaan Sööti ja palju teisi.