Energiahinna tõus sunnib elama päev korraga

Kuna elektri hind moodustub elektri enda hinnast ja võrgutasust ning võrgud on Eestis üheainsa ettevõtte hallata, siis kindlustab energiaturu avamine eeldatavasti praegugi monopoolse Eesti Energia positsiooni, leiab väikeettevõtja Jonel Põld.

Esialgu oleme otsustanud uue paketi valimisega pisut ­oodata, et üle vaadata kõik pakkumised. Oleme nii tootjad kui ka teenindajad ja kulude optimeerimine on meile väga oluline. Ent teine argument hinna kõrval on kindlasti jätkusuutlikkus.
Ma arvan, et enamik kliente valib Eesti Energia just stabiilsuse argumendiga. Kui ei taheta joosta ühest energiamüügiettevõttest teise, siis kaldutakse ilmselt Eesti Energia poole. Kui Elering tõstab võrgutasu, siis jääb ju ka teistel üle ainult hinda tõsta, nii et selles mõttes vahet ei ole.

Muidugi, ega Eesti Energia siiamaani oma hinnatõuse eriti põhjendanud ei ole. Need tulevad alati ootamatult ja põhjendamatult. Nii et ega tegelikult muud võimalust ei olegi, kui elada üks päev korraga.
Hinnakujunduses on see mõistagi ebamugav, ega ma ei saa kliendile iga päev uut hinda teha. Ja kui ma keevitan päevapraele 50 protsenti juurde, siis keegi enam minu juures ei söö, see on selge. Hinda saan tõsta ikka ainult seal, kus turg seda teha lubab.

Võrdluseks, meie ettevõte proovis ära eri mobiilsidepakkujad. Alguses olime EMT kliendid, aga siis pakkus Tele2 paremat hinda, ja mõnda ­aega oligi hind hea, kvaliteet samuti, välja arvatud välismaal. Ja siis tuli turule Elisa, selle kvaliteet ei kõlvanud meie piirkonnas kuhugi. Nii et et nüüd oleme EMTs tagasi.
Energeetikas aga ei soovi ei meie ega eeldatavasti ka teised väikeettevõtjad jääda pidevalt jooksma ühe teenusepakkuja juurest teise juurde.

Suures plaanis kaob elektri hinna tõusuga ilmselt turult hulk väiksemaid ettevõtteid. Tekivad võlad, jäädakse võlgu riigile ja teistele ettevõtetele, see on surnud ring. Konkurents peaks ikka hinda langemata, aga meil on vastupidi. See elektrituru avanemine on rohkem nagu rahvale etenduse andmine, energeetika monopoolset iseloomu see ei väära.

Toimetatud intervjuu põhjal.

Jonel Põld
Osvald Teenuste üks omanikke