Palmse Mehaanikakoda pälvis tähtsa tunnustuse

Eesti jätkusuutlike­maks ettevõtteks tunnistatud Palmse Mehaanikakoja juht Anti Puusepp usub, et edukas olemiseks tuleb ajada oma asja ning teha koostööd.

“Ega ma oskagi õieti öelda, mida see tunnustus ettevõtte jaoks tähendab,” lausus traktoritele metsaveohaagiseid ja metsatõstukeid tootva Palmse Mehaanikakoja omanik ja juht Anti Puusepp. “Kakskümmend aastat on tegutsetud, eks meie järjekindlat tegevust ole märgatud,” lisas ta.

Palmse Mehaanikakoda on alates asutamisest 1992. aastal pannud rõhku omatoodangule. “Selle mõttega sai kunagi koos isa Aaduga alustatud,” kinnitas Puusepp, kelle sõnul on eesmärgiks olnud ise tooteid välja töötada ning müüa.

Esimestel tegutsemisaastatel oli võimekus väiksem, tooted mõeldi küll ise välja ja tehti ka valmis, kuid müüki läksid need teiste, juba tuntud nimede all.

“Ühel hetkel vaatasime, et müük läheb hästi ja tegime otsuse alustada oma kaubamärgiga Palms,” kõneles firmajuht.

Kaubamärgi arendus on läinud väga edukalt ja Palmsi firmamärki kandvad seadmed peaksid oma valdkonnas olema Euroopa Liidus enimmüüdavad. Palmse Mehaanikakoja tooted on müügil enamikus suuremates Euroopa Liidu riikides. “Vaatame ka ida poole, praegu on meil väga hea partner Valgevenes, kelle kaudu üritame minna ka Venemaa turule,” rääkis Anti Puusepp.

Palmse Mehaanikakoja toodangu kvaliteedile on tunnustuseks seegi, et Puusepa sõnul on turunduse ja marketingiga 20 aasta jooksul minimaalselt tegeldud.

“Tooted on ise ennast müünud ja diilerid on meid üles otsinud, et meie toodangut vahendada,” lausus ta.

Nõudlus Palmse kaubamärgiga toodete järele on aga suur ning nii on Palmses viimastel aastatel kogu aeg lammutatud ja ehitatud. Veel sel aastal peaks Palmse Mehaanikakojale lisanduma üle 2500 ruutmeetri tootmispinda.

“Siis peaks meil olema piisavalt materiaalset baasi, millelt edasi liikuda,” sõnas Anti Puusepp.

Palmse Mehaanikakojas on tööl pisut üle 40 inimese, kuid tegelikult annab ettevõte tööd palju suuremale hulgale rahvale, sest nii Lääne-Virumaal kui mujalgi Eestis on firmal allhankijaid.

“Mõistlik on teha koostööd, see tagab kõrge efektiivsuse ja ka töötajate väga hea palgataseme,” lausus Puusepp.

Väga kõrged palgad on ka põhjuseks, miks kaadri voolavus Palmse Mehaanikakojas on väga väike.

Neljapäeval kuulutati Tallinnas Vene teatris toimunud konverentsil välja Rootsi Äriauhind 2012 võitjad ning parima jätkusuutliku ettevõtte tiitli pälvis Palmse Mehaanikakoda.

Firma on žürii hinnangul näidanud jätkusuutlikku kasvu nii finantstulemuste kui ekspordimahu poolest ning on andnud olulise panuse kohaliku elu edendamisse, olles ka suurim kohalik tööandja.

Aasta noorettevõtjaks valiti Indrek Rebane, innovaatilise elektroonikadisainiettevõte Hed­gehog OÜ juht ja asutaja.

Parimaks keskkonda panustajaks valiti Koko arhitektid, kelle juhtimisel valminud projekt Lennusadama küttesüsteemide rajamiseks on unikaalne, keskkonnasäästlik ja heaks näiteks kitsastes oludes innovaatiliste lahenduste leidmisest.

Parimaks ühiskonda panustavaks projektiks sai Rimi kaubandusketi algatus “Sinu tervise heaks”, mis ärgitab tarbijaid tegema tervisesõbralikumaid valikuid.

Konkursile Rootsi Äriauhind 2012 kandideeris sel aastal kokku 76 ettevõtet.