Klassikaraadio “Räägivad” jõudis 300. saateni

Saatejuht Ignar Fjuk.

Klassikaraadio diskussioonisaadete sari ”Räägivad” on

David Vseviov.

Klassikaraadio eetris igal reedel ja kordusena laupäeva hommikul. See on sari, kus kultuuriinimesed lahkavad ühiskondlikke valukohti ja poliitikateemasid. Juubelisaate külaline oli David Vseviov, räägiti suurest ja väikesest Eestist.

Saate juht arhitekt Ignar Fjuk ütleb, et kultuur ja poliitika on ühe puu kaks samaväärset juurikat: neid eristades jääksid mõlemad ilma millestki väga olulisest. Fjuk loodab, et kultuuriinimesed mõistavad, ja seda pigem varem kui hiljem, et niisama apoliitiline askeldamine ja toimetamine võib neid ükskord ilma jätta nende heast Eestist.

Ignar Fjuk püüab saadetes koos külalistega kuulajale meelde tuletada ja sisendada, et lisaks endale peab nõudlik olema ka nende suhtes, kelle oleme volitanud end esindama – volikogudes, Toompeal, Kadriorus.

”Klassikaraadio kuulaja on nõudlik, eestimeelne ja haritud. Just selline inimene ongi minu meelest lisaks kultuurile ka poliitikast huvitatud. Ehk siis saatest, mis ei räägi üksnes õigustest ja kohustustest, vaid ka asjade olemusest,” nentis Fjuk. Sarja tegemine on Ignar Fjukile pakkunud suurt rõõmu ja rahulolu, väikeste eranditega on tal meeles kõik 299 saadet. Meeldejäävaimaks nimetab ta vestlustundi loodusmees Fred Jüssiga 2011. aasta suvest. Internetikuulajate lemmik on saade valimiskampaaniatest, kui stuudios olid Anu Toots ja Agu Uudelepp.

Tartu Ülikooli emeriitprofessor, sotsiaalteadlane Ülo Vooglaid tunnistab, et sellise vormiga sarja sünd Klassikaraadios üllatas teda. Vooglaid arvab, et  saate olulisust ei osatagi jooksvas ajas hinnata. Selles sarjas toimunud jutuajamiste olulisusest saab alles aastate pärast aru. ”Räägivad saadet pean ma ERRi samalaadsete seast kõige kaalukamaks ja ega Ignar Fjuki kõrval palju inimesi ei ole, kes suudaks kultuuripoliitilistel teemadel nii sügavalt, suure üldistusjõuga ja arutlevalt probleeme käsitleda,” nentis Vooglaid.

Saated on eetris igal reedel kell 11 ja korduvad laupäeviti kell 10. Sari on järelkuulatav Klassikaraadio kodulehel.

Anneli Tõevere-Kaur