Lodi “Jõmmu” kutsub Peipsile loodussõitudele

Arhailine kaubapurjekas, lodi “Jõmmu” teeb alates tänasest idavirumaalastele loodusõppesõite Peipsi põhjaosas asuvast Lohusuu kalurikülast. Päevasel ajal sõidetakse lastegruppidega, õhtuti ja nädalavahetusel on pardale oodatud kõik vanad ja noored, kes soovivad Euroopa suurima piirijärvega lähemat tuvust teha. Lohusuust edasi siirdub lodi Mustveesse, et viia järvele ka Jõgevamaa loodushuvilisi.

Viiendat aastat toimuvad Looduslodja retked on ainulaadne võimalus avastada Eesti siseveekogude ja maitsi ligipääsmatute märgalade põnevat loodust. Looduslodja retki toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus ja enne praegust külaskäiku Peipsi põhjaosasse on “Jõmmu” loodusharidust jaganud Tartumaal Emajõel, Võrtsjärvel Valga- ja Viljandimaa sadamates ning Lämmijärvel Põlvamaal.

Lodi “Jõmmu” sõitis eile üle Peipsi Lohusuu kalurikülasse, et idavirumaalased saaksid tulla oma kodujärve avastama või juba varem sõlmitud tutvust värskendama. Tänasest reedeni hommikust pärastlõunani toimuvad Looduslodja retked lastegruppidele – ümberkaudsetest valdadest on pardale tulemas igas vanuses lapsi alates lasteaedadest ja lõpetades gümnaasiumidega. Õhtuti ja nädalavahetusel oodatakse aga pardale kõiki huvilisi, nii noori kui vanu. Sõitudele saab registreeruda Lodjaseltsi kodulehel www.lodi.ee.

Lohusuu on “Jõmmule” tähenduslik paik – 8 aastat tagasi, 2004. a suvel valmis siin kohaliku paadimeistri Herman Mölderi käe all Emajõe Lodjaseltsi esimene veesõiduk, traditsiooniline peipsi lootsik Hermiine Rääbis. Tänaseks on Lohusuu ettevõtlikud mehed kohaliku laevanduspärandi taaselustamiseks ja alalhoidmiseks loonud MTÜ Lohusuu Lodi ning aitavad kaasa ka looduslodja sõitude toimumisele – MTÜ Lohusuu Lodi rajas “Jõmmule” ajutise sadamakoha ning ja aitas teavitada kohalikku elanikkonda.

Pühapäevast kolmapäevani 9.-12. septembril jätkab lodi loodussõite Mustvee sadamas ning ootab pardale Jõgevamaa loodushuvilisi ning pärast seda suundub tagasi kodusadamasse Tartus. Looduslodja retked on Eestis ainulaadne, maitsi ligipääsmatute alade looduse tundmaõppimiseks mõeldud sariüritus – Looduslodja retked toimuvad kevadest sügiseni Võrtsjärve-Emajõe-Peipsi piirkonna erinavais paigus, retkede teema sõltub parasjagu looduses toimuvast. Looduslodja retki toetab KIK.

Emajõe-Peipsi lodjad olid unikaalsed puust kaubapurjekad, mida kasutati Peipsil ja suurematel jõgedel kaupade vedamiseks teadaolevalt üle 600 aasta – 14. sajandi hansaaegadest kuni 20. sajandi keskpaigani. Hiilgeaegadel seilas Peipsil üle 500 lodja. Enamik lotjadest hävis II maailmasõja lõpuks, viimaseid lotjasid võis Peipsil kohata 20. sajandi keskel.

2006. aastal valminud lodi „Jõmmu“ on ainuke omataoline maailmas. Ta on 12 m pikk, 7,5 m lai, kaalub 25 tonni ning temaga saab läbi sõita minimaalselt 80 cm sügavusest veest. Mast ulatub veepinnast 14 m kõrgusele ning purjepinda on 100 m2. Lodja kodusadam asub Tartus, peamiseks sõidupiirkonnaks on Eesti siseveed, kaugemad rännakud on viinud lodja Novgorodi ja Stockholmi.

Täiendav teave: www.lodi.ee