Üleskutse: süüta küünal hukkunud loomade mälestuseks

Täna, 18. augustil on rahvusvaheline kodutute loomade mälestamispäev. Selle raames kutsub Eesti Loomakaitse Selts (ELS) kõiki üles süütama küünal mälestamaks neid hüljatud loomi, kes on meie seast lahkunud või kannatavad inimeste ükskõiksuse ja hoolimatuse tõttu.

“Peame tänast päeva eriti oluliseks, sest just kodutud loomad on need, keda enamasti enda ümber ei märgata,” selgitas seltsi juhatuse liige Tania Selart. “Paljud neist loomadest on koduta jäänud seetõttu, et omanik nad ükskõikselt hülgas. Paraku on ka Eesti loomade varjupaigad ja hoiukodud ülekoormatud. Abivajajaid on kordades enam kui nende abistamiseks mõeldud vahendeid.” Selart lisas, et aastas abistavad kohalikud loomade aitamise eesmärgil loodud ning sadu vabatahtlikke ühendavad organisatsioonid tuhandeid hüljatud ja kodutuid loomi. “Tuhanded loomad on endiselt aga tänaval,” nentis ta.

“Peame tänast päeva eriti oluliseks, sest just kodutud loomad on need, keda enamasti enda ümber ei märgata,” selgitas seltsi juhatuse liige Tania Selart. “Paljud neist loomadest on koduta jäänud seetõttu, et omanik nad ükskõikselt hülgas. Paraku on ka Eesti loomade varjupaigad ja hoiukodud ülekoormatud. Abivajajaid on kordades enam kui nende abistamiseks mõeldud vahendeid.” Selart lisas, et aastas abistavad kohalikud loomade aitamise eesmärgil loodud ning sadu vabatahtlikke ühendavad organisatsioonid tuhandeid hüljatud ja kodutuid loomi. “Tuhanded loomad on endiselt aga tänaval,” märkis ta. 

Ühes ELSiga mälestavad kodutuid loomi Eestis tegutsevad loomi abistavad organisatsioonid:  Varjupaikade MTÜ, Koerakodu, Loomade Varjupaik Grey Dogs, MTÜ AUH, Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu, Tartu Kodututa Loomade Varjupaik, Kuulikodu, Toolse kodutute Lemmikloomade Varjupaik ja kasse abistavad organisatsioonid Kassiabi, Kasside Turvakodu, Pesaleidja ning Tartu Kassikaitse.

Selts kutsub inimesi süütama küünlad kodus või virtuaalselt ELSi kodulehel ning mõtlema loomadest, kes on pidanud kannatama inimeste ükskõiksuse tõttu.

Ameerika Ühendriikidest alguse saanud mälestuspäeva laiem eesmärk on kodutute loomade probleemidele lahenduste otsimine ning ennetustegevus. Sellest mõtteviisist lähtub oma tegevuses ka ELS. Näiteks viib selts peagi läbi oma iga-sügisese suurkampaania, mille eesmärgiks on kutsuda inimesi üles oma lemmikloomi maakodudest ja suvilatest endaga kaasa võtma ja tuletada inimestele meelde, et iga loomaomanik vastutab oma lemmiklooma eest nagu teistegi pereliikmete eest.

ELS kutsub aitama kodutuid loomi, tulema organisatsioonidesse appi vabatahtlikuks või toetama annetusega! Kodutuid loomi abistavate organisatsioonide kontaktid leiab siit.