Haapsalus saab näha Soome ja Läti tippillustraatorite loomingut

„Metsa tuhat muinasjuttu“ on üks Soome Illustraatorite Liidu juubelinäitustest, millega nad tähistavad oma liidu 10. aastapäeva. Koostöö Vuojoe fondi ja selle uhke mõisaga, kus 100 aastat tagasi sündis Soome metsatööstus, tingis omakorda näituse teema. Näha saab kümne kunstniku töid. Näitus viib vaataja loodusesse, õhutab mõtlema, mida mets inimesele tähendab. Pildid jõudsid lasteraamatukogusse Vuojoe mõisa perenaise Jaana Vasama ning Eesti Lastekirjanduse Keskuse vahendusel.

„Mets on hingamise koht, on peidukoht, kus tunned end argimuredest vabana. Mets on mitme looma kodu ja looduses on omad elamise reeglid. Näitus võiks panna ka meid, eestlasi, mõtlema metsale ja selle tähtsusele meie elus, sest eks ole ju meiegi siin soomlaste moodi üks põline metsarahvas,“ kommenteerib Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstiekspert Viive Noor.

Näitus avatakse 1. augustil 2012 kell 12 lasteraamatukogus (Wiedemanni 11).

Läti lasteraamatute pildimaailma üks imelisemaid loojaid, kelle tuntus ületab oma kodumaa piirid, on Anita Paegle. Aleksejs Naumovs on nimekas maalikunstnik ja Läti kunstiakadeemia rektor, kes on osalenud kõigil rahvusvahelistel maali- ja moodsa kunsti näitustel, millest Läti riigina on osa võtnud. Ühtlasi on ta illustreerinud mitmeid lasteraamatuid. Nende kahe kunstniku näitus jõudis Valge Daami ajaks Kultuurikeskusesse.

„Paegle viljeleb eriti haruldast ja aeganõudvat tehnikat – kuiva akvarelli. Kõik tema illustratsioonide pildipinnad on detailselt läbi töötatud, selleks on kasutatud ülipeenikesi pintsleid. Tema teostes ei ole midagi juhuslikku, iseloomulik on harmoonia pildi ja teksti vahel. Anita Paegle illustreeritud raamatud on korduvalt valitud Läti kõige kaunimateks lasteraamatuteks,“ iseloomustab meie illustraator Viive Noor oma läti kolleegi loomingut.

Näitus avatakse 3. augustil 2012 kell 15 Haapsalu Kultuurikeskuses (Posti 3).

Mõlemad näitused on avatud augustikuu lõpuni.