Haapsalu Pitsipäev kutsub promenaadile

Haapsalu sall. Foto: eheeesti.ee

Pühapäeval, 5. augustil toimub Haapsalu I Pitsipäev, mis on traditsioonilise Haapsalu salli päeva uus vorm. Kuursaali ja kõlakoja juures toimuv pitsipäev saab piduliku ja tantsulise alguse kell 11.00.

Esimese pitsipäeva kandvad pitsid on Haapsalu salli pits, Hiiu pits, Muhu pits, Setu pits, niplispits, sõlmpits ja puitehispits. Kõigi nende jaoks on loodud oma töötoad, kus näpunäiteid ja õpetussõnu jagavad oma ala meistrid. Samuti toimub huvilistele ka puitehispitsi töötuba, kus ettekande teeb Tõnis Padu.  Õpitoad on kõigile osalejatele tasuta.

Peale õpitubade toimub promenaadil ka traditsiooniline Haapsalu salli kudumisvõistlus. Selleks on välja mõeldud uus muster ning aja peale kootakse üht kindlat detaili, mitte kogu salli.

Päeva kõrghetk on Haapsalu käsitööseltsi korraldatav suur ühiskudumine, kuhu oodatakse kõiki soovijaid osalema. Haapsalu käsitööseltsi esinaise Mirje Simsi sõnul pole oluline, kui hästi osalejad kududa oskavad, mis elualalt nad on või kui vanad nad on. Oluline on kõigi osalejate näppude vahel olev pitsimuster. „Kuna Haapsalu pits on kuulus üle maailma, siis soovime selle kudumise taas Promenaadile tuua,“ sõnas Sims.

Evelin Samueli juhitava pitsipäevaga tähistab Haapsalu Käsitööselts ka oma 20. sünnipäeva. Üritus on kõigile tasuta, kavaga saab lähemalt tutvuda siin.