Jaanipäeval on Plaanil XV käsitsi heinaniitmise võistlused

käsitsi heinaniitmise võistlus 2011, IV koha omanik Ats Mee

Võrumaal Plaanil peetakse jaanipäeval juba 15. käsitsi heinaniitmise võistlust, mis sai alguse juba 1998. aastal. Kohalikul lambakasvatustalu peremehel Sulev Kraamil tuli aastaid tagasi mõte sellist võistlust korraldada, sest Haanjamaa kuplite vahel on künkanõlvadel ja kraavipervedel raske suurte masinatega niita. Linnarahval ja nooremal põlvkonnal on aga huvitav vaadata, millega maarahvas ja esivanemad tegelenud on.

Igal aastal on võistlusel osalenud keskmiselt 20 niitjat üle Võrumaa ja kaugemaltki. Koos heinaniitmise meistri selgitamisega tähistab korraldaja MTÜ Plaani Kotus sel moel ka heinateo algust. Niitjal peavad endal kaasas olema vikat, luisk ja vikati parandamise riistad. Samuti lubab võistluse juhend, et niitjaga võib kaasas olla abiline, kes märgistab mullahunnikud ja mättad ning võib abistada võistlejat vikati teritamisel ja parandamisel. Abiline ei tohi niita võistlusrajal ega korrastada juba niidetud heinakaari.

Võistlus algab kell 13 ja kestab kaks tundi, seejärel hakkab kohtunikekogu hindama niitmiskaarte sirgust ja võrdsust, niitmise kõrgust ja puhtust, kaarte (eriti vastukaare) aluse puhtust. Päev algab kell 12 käsivikatiga niitmise õpitoaga ja jätkub saunaviha õppusega. Kell 15.15 kutsuvad kohaletulnuid tantsutuppa Kadri Lepasson Võrust ning
Haanja muusikud Anu Taul ja Tarmo Noormaa.

Käsitsi heinaniitmise päeva korraldab MTÜ Plaani Kotus, toetavad Võrumaa Partnerluskogu, Leader Eesti, Euroopa Leader ja Haanja vald, Eesti Kultuurkapital ja mitmed kohalikud ettevõtted ning seltsid. Tantsutuba toimub Haanjamaa pärandkultuuri õpi-ja töötubade programmi raames.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap