Võrumaa laulu- ja tantsupidu „Suvekillud“

Laupäeval, 2. juunil 2012 .a. algusega kell 19 kogunevad Võrumaa lauljad, tantsijad, võimlejad ning pillimängijad taas Kubija vabaõhulavale Võrumaa laulu- ja tantsupeole „Suvekillud“.

Kui segada omavahel rohelist Võrumaa loodust koos matkamise ja otsingutega, kui sellele lisada näpuotsatäis punakat romantikat, kui puudu ei jää ka mängulustist ega vürtsikast suverokist,  lisaks sisse põimida kollaseid päiksekiiri, siis saamegi kokku suve,“ selgitab peo muusikaline juht Maire Nirk laulu- ja tantsurepertuaari valikut.

Laulurepertuaar sisaldab tuntud eesti autorite suve- ja noorteteemalisi teoseid seatuna kooridele, kavas on näiteks A. Oidi, H. Hindpere, P. Ripsi, J. Tätte jt. laulud. Mitmekesises rahvatantsukavas saab näha nii uusi Kagu-Eesti tantsupeo jaoks loodud tantse kui ka neid, millega astutakse üles Soome-Eesti tantsupeol Tamperes.  „Võrumaa suvel on tuhat nägu, mida me tahame ka vaatajale näidata läbi laulu ja tantsu kaleidoskoobi. Kui kaunistuseks lisame ka killukese iseendast, siis võime teha imetegusid ja tunda end õnnelikuna selles kirevas maailmas,“ lisab peo kunstiline juht Maire Udras.

Maakonna peol osaleb ligi 1600 lauljat, tantsijat, võimlejat ning pillimängijat, keda juhendavad 31 dirigenti ja 24 tantsuõpetajat. Esindatud on 43 laulukoori,  47 tantsu- ja võimlemisrühma, 3 puhkpilliorkestrit ja esmakordselt rivitrumm.  Oma killu lisavad Võrumaa peole ka külalistena naiskoor ja puhkpilliorkester Põlvamaalt ning lastekoor Narvast. Peol osalevatele lastele on proovide vahelisel ajal avatud Kubija mändide alla töötoad. Pidu algab osalejate ja omavalitsuste esindajate ühise rongkäiguga Kubija väljaku nõlvalt, pääs peoplatsile on publikule tasuta.

Peo korraldamist toetavad Võru Maavalitsus, Võrumaa Omavalitsuste Liit, Võrumaa Partnerluskogu LEADER projektide meetmest,  Eesti Kultuurkapitali Võrumaa ekspertgrupp, Rahvakultuurikeskus.