Viljandi maavalitsust külastas emakeelepäeval Lepakäbide rühm

Lapsed autasustavad maavanemat. Foto: Viljandi Maavalitsus

“Meie ülesanne on teha kõik, et inimestel oleks Viljandimaal hea elada, et nad oleksid rahul,” selgitas maavanem Lembit Kruuse väikestele külalistele maavalitsuse ülesandeid vastuseks küsimusele, mida maavanem üldse teeb. “Selleks peab ikka päris-päris palju asju tegema,” lisas Kruuse.

Maavanema juures said lapsed uudistada maavanema ametiketti, Eesti presidentide pilte ning erinevaid laualippe. Samuti põnevaid meeneid, mida maavanem on aegade jooksul kingituseks saanud. Koos heideti pilk ka maavalitsuse külalisteraamatusse ja tõdeti ühte sissekannet vaadates, et küll see hiina keel on ikka raske.

Et täna tähistatakse Eestis kauni emakeele päeva, siis said külalised kingituseks kaasa Soomaast ja haabja ehitamisest rääkiva raamatu “Lootsiku loomine”, mille teksti on kirjutanud “Sakala” ajakirjanik Hans Väre ning pildid joonistanud kunstnik Olja Korts.

Maasekretär Küllike Küti juhatamisel hoones ringi käies said lasteaialapsed teada, kus asuvad maavalitsuse suur ja väike saal ning arhiiv, kus hoitakse ja säilitatakse tähtsaid dokumente. Sisse kiigati ka kabinettidesse. Huviga jälgisid lapsed suure printeri (plotteri) tööd, millega trükitud Viljandimaa kaardi said lapsed endaga kaasa, et seda siis lasteaias juba lähemalt uurida. Veel vaadati, kuidas töötab paberihunt, ning katsuti oma käega järele, kui pehmeks puruks peenestab
see hävitamisele mineva paberilehe.

Ringkäigu lõpul tagasi maavanema juurde jõudes oli väikestel külalistel küpsenud veel teinegi küsimus — kus maavanemaks õppida saab? Selle peale vastas Lembit Kruuse, et maavanemaid on maakonna 50 tuhande elaniku hulgas vaid üks ning otseselt seda ametit kusagil omandada ei saa. “Aga kõige tähtsam on tublisti õppida, see annab teile tulevikus võimaluse saada kas maavanemaks või mõne teise vajaliku ameti esindajaks,” ütles Kruuse.

Enne äraminekut kinkisid Lepakäbide rühma lapsed veel maavanemale tänutäheks omavalmistatud kaelaehte, mille pöördele on kirjutatud read: “Me ei saa teha suuri asju, vaid väikeseid heategusid suure armastusega.”