Sinimäe hoolekandeküla valmib aasta lõpuks

Sinimäe hoolekandeküla kuus peremaja valmivad tänavu novembri lõpuks. Kõik 60 kohta täidetakse reorganiseeritavate hooldekodude elanikega.

Jaanuari alul allkirjastasid AS Hoolekandeteenused ja AS Remet Sinimäe hoolekandeküla kuue peremaja ja välisrajatiste ehitustööde lepingu. Juunikuuga peaksid majakarbid valmis saamaja novembriga ehitustööd lõppema ning kuu aega hiljem võivad elanikud sisse kolida.
Selliseid peremaju ehitatakse Sinimäe hoolekandekülasse kuus<br>Vaivara Kaja
“Praegu on meil käsil klientide kaardistamine,” rääkis ASi Hoolekandeteenused infojuht Kadri Lehenurm. “Järjestikku on valmimas peremajad üheteistkümnes hoolekandekülas ning sellega seoses sulgeme neli vanades mõisahoonetes asuvat hooldekodu ja Lääne-Virumaal Aaveres tegutseva hooldekodu. Uutesse küladesse lähevadki üle suletavate kodude elanikud –  Sinimäele pakume kohta ennekõike neile, kel on Ida-Virumaaga mingi side. Aasta alguses alustame klientide ja nende eestkostjatega läbirääkimisi kolimise osas.”

Elanikke paigutades võetakse arvesse nende diagnoose, et kokku satuksid elama omavahel sobivad inimesed ning tekiks turvaline ja rahulik keskkond, samuti arvestatakse praeguses elukohas kujunenud sõpruskonda ja püütakse neid sidemeid mitte lõhkuda.

Lehenurme sõnul vähemalt alguses Sinimäe hoolekandekülas vabu kohti ei jää. “Edaspidi neid võib tekkida. Kui võimalik ja lähikonnas on nõudlust, on meil mõttes luua paar n-n intervallkohta – pakkuda ajutist hooldusteenust näiteks paari nädala või kuu kaupa.”

Uutesse majadesse vajaliku sisustuse jaoks korraldatakse eraldi hanked, mõndagi toovad maja tulevased elanikud ise kaasa. “Kui keegi on endale soetanud funktsionaalvoodi või on tal isiklik kapp, siis loomulikult võib ta selle uude kohta kaasa võtta,” märkis Lehenurm.

Alguses kavas olnud tegelusmaja ehitamine lükkub kaugemasse tulevikku – nii Sinimäel kui teistes ka rajamisel olevates hoolekandekülades.

Hoolekandeküla elanikele tahetakse koostöös kohalike ettevõtjatega leida jõukohast rakendust. Lehenurme sõnul on nende kliendid tegevad näiteks põllu-, aia- või laudatöödel, aga ka ettevõtetes abitöödel või lihtsamatel komplekteerimistöödel. Kõik see peaks aitama küla elanikel kohaliku kogukonnaga paremini kohaneda ja vastupidi.

Tööle asub hoolekandekülas umbes 20 inimest. Nende leidmiseks korraldatakse kõigepealt sisekonkurss, pakkumaks uut kohta suletavate hooldekodude töötajatele, ning seejärel vajaduse korral avalik konkurss. Uued töötajad saavad koolitust töö kõrvalt.

Vaivara Kaja