Võru tähistab linna 227. sünnipäeva

19.-21. augustil leiavad taas aset Võru linnapäevad, millega tähistatakse Võru 227. sünnipäeva. Kolme päeva jooksul saavad kõik pidulised osa arvukatest sündmustest, kust igaüks leiab enda jaoks midagi sobilikku, olgu selleks siis muusika, käsitöö, sport, teater või tehnika.

Juba veidi enne linnapäevi said Võrus hoo sisse Võru Vaskpillipäevad. 19. augustil toimub selle raames Võru kultuurimajas Kannel kammermuusika kontsert „Helisevad puhkpillid“, mille kunstiline juht on Jaan Ots. 20. augustil astuvad kultuurimaja lavale XVI noorte puhkpillimängijate suvekooli muusikud ning aset leiab festivali galakontsert, dirigendid Aavo Ots ja Priit Sonn. Festivali lõpetab 21. augustil Johan Randvere ja Con Brio Trio kontsert, kus tulevad esitusele Liszt, Tšaikovski ja Šostakovitš.

Võru Linnateater mängib linnapäevadel oma suvelavastust „Kapsapea“, mille peaosas on Jaan Pehk. Etendused toimuvad 18., 19. ja 20. augustil kell 19 Kreutzwaldi muuseumi sisehoovis.

Kunstihuvilistele on linnapäevadel pakkuda mitut huvitavat näitust. Võru Linnagaleriis on avatud Tallinna Illustratsioonide Triennaali näitus. Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumis on üleval näitus „Sinu ehe“.

Võru linnapäevade raames on alati toimunud ka arvukalt spordivõistlusi. Traditsiooniliselt toimub VII jalgratta paarissprint, Katariina nimeline petangi võistlusturniir, Võru VI Rattaralli ning VIII 1784 m linnajooks, kuhu oodatakse võistlema kõiki sõpru, perekondi ja ettevõtteid. Uuena on lisandunud Võrumaa meistrivõistlused tennises, Võru Spordikooli rahvusvahelised auhinnavõistlused võrkpallis ning Lõuna-Eesti ralli.

Linnapäevad saavad alguse 19. augustil, mil leiab aset sünnipäeva laat Jüri tänaval. Laada kõrval täidavad vabalava programmi noored muusikud ning lastele on lustiks erinevad atraktsioonid. Samal ajal saavad kõik huvilised askeldada Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumis, kus toimub lisaks ka raamatulaat. Linnapäevade puhul avab oma uksed kõigile huvilistele ka Kuperjanovi Jalaväepataljon, kus toimuvad ringkäigud 19. augustil kell 12 ja 14. Samal päeval kell 15 algab Vabaduse väljakult laste pidupäevarongkäik, kus osalevad Võru lasteaedade väikesed kasvandikud. Rõõmus rongkäik viib lapsed Tamula rannapromenaadile, kus nad astuvad üles lustakate esinemistega. Esimese päeva lõpetab rock-kontsert Tamula järvelaval. Publiku ette astuvad noortebändid Saksamaalt, Itaaliast ja Eestist ning Eesti rockilegendid Hetero ja Meie. Nii 19. kui ka 20. augusti õhtul saab kesklinna pargis nautida öökino, kus näidatakse Euroopa väärtfilme, mis on viimasel ajal filmimaailma kõnetanud.

20. augustil kell 12 alustab kesklinna kunstipäev „Uma ilo“. Kohal on meistritoad, kus tegevust leiavad igas vanuses kunstisõbrad. Kunstipäeva raames saab näha esinemas Põlva Meie Stuudiot ning tantsutruppe Katariina ja Variatsioonid. Kunstipäeva üheks tippsündmuseks on Inna Grincheli ehete demonstratsioon.

Eesti taasiseseisvumispäeva puhul toimub kell 20 Tamula järvelaval suurejooneline Eesti Kaitseväe Orkestri kontsert. Koos orkestriga on laval solistid Janne Sevtšenko ja Peeter Kaljumäe, dirigeerib kolonelleitnant Peeter Saan.

Õhtu lõpetavad ansamblite Paha Polly ja Raisk kontsert rannabangalo terrassil ning öökino kesklinna pargis.

Pühapäeval 21. augustil kell 11 alustavad Kreutzwaldi tänav 109 õuealal müristamist võrrid, sest hoo saab sisse Võru Vanatehnikaklubi Vänt poolt korraldatav võrride võidusõit. Sellel aastal on lisandunud ka laste rattaralli.

Linnapäevad tipnevad 21. augusti õhtul kell 21, mil Tamula rannapromenaadil leiab aset suurejooneline järvekontsert, esinejaks ansambel Pantokraator. Lisaks antakse üle Võru linna teenetemärk, tunnustatakse Võru linna kaunimate kodude omanikke ning publikut rõõmustab ilutulestik.

Võru 227. aastapäevale pühendatud linnapäevad toimuvad 19. – 21. augustil. Täpsem kava ja info ürituste kohta Võru linna kodulehelt www.voru.ee

Allikas: Võru Kultuurimaja Kannel, www.vorukannel.ee