Otepääl kogub tuure uus spordiala – disc golf

Disc golfi ajalugu ulatub tagasi eelmise sajandi 30ndatesse aastatesse. Sellest, mis spordialaga on tegemist, rääkis 10.augustil Tehvandi Spordikeskuses Eesti Discgolfi Harrastajate Liidu president Raul Mägedik.

Oma olemuselt on tavaline golf ja disc golf küllaltki sarnased – mõlemas mängus on tähtis tabada vähima löökide või visete arvuga märki. Erinevalt tavalisest golfist on disc golf’i võimalik mängida ka talvel. Alustatakse lahtiviske alalt, mida nimetatakse tii’ks. Mängitakse spetsiaalsete lendavate taldrikutega, eraldi kettad on lähimaa, keskmaa ja kaugmaa viseteks. Raja lõpus on metallist “korv”, kuhu taldrik lõpuks maanduma maanduma peab.

Taldrikut visatakse nagu tavalist lendavat taldrikut ning jätkatakse sealt kuhu taldrik seisma jääb. Mängitakse enamasti 4-6 liikmeliste gruppidena. Väga tähtis on mängu juures jälgida elementaarseid ohutusjuhendeid, et kõrvalised isikud ei jääks lendava ketta teele ette.

Eestisse jõudis disc golf 2002. aastal, mil toimus esimene disc golfi võistlus Pirita rannametsas. 2009.aastal loodi Eesti Discgolfi Harrastajate Liit ja hakkasid regulaarselt toimuma meistrivõistlused. Eestis on hetkel kokku 7 püsirada – Pärnumaal Jõulumäel, Keilas, Hiiumaal Palukülas, Põlvamaal Mammastes ja Mäeotsal, Valgamaal Õrus ja nüüd ka Otepääl, Tehvandil. 19.-20.augustil toimuvadki just Otepääl Eesti meistrivõistluste osavõistlused disc golf’is.

Tehvandi Spordikeskuse juhataja Alar Arukuusk sõnas, et idee ja algatus rajada Tehvandile disc golf’i park tuli Tehvandi Spordikeskusest. “Võtsime ühendust Eesti Discgolfi Harrastajate Liiduga, et rajada professionaalne disc golf’i park peaeesmärgiga viia siin läbi rahvusvahelisi võistlusi,” rääkis Alar Arukuusk. Disc golfi võivad mängida kõik, mistõttu tahetakse mängimisvõimalusi anda ka otepäälastele ja Otepää külalistele, mitte ainult sportlastele.

Tehvandi Disc Golfi pargis on võimalik mängida 18-l erineva pikkuse raskusega rajal. Rajad paiknevad 2,5km ringil ning radade kogupikkus on 1,5km. Park paikneb Tehvandi Spordikeskuse territooriumil Kunimäe mõlemal nõlval. Stardipaik ja esimene rada paiknevad Tartu Maratoni raja ääres Tehvandi staadioni lasketiirust ca 100m Munamäe poole. Park on avatud mängimiseks kõigile disc golfi harrastajatele tasuta, varustust saab laenutada staadioni hoonest.

Disc golf’i reegleid ja täpsemat infot saab vaadata siit.

Info edastas Monika Otrokova