Juuksur, kes teab, mida juustega teha

Kaili Kuusiku soeng, Kadri Pille meik, stiilipeole minev klient

Kord juuksurisse minnes kohtasin trepil pisarates tüdrukut, kes kurtis oma kaaslasele, kui kole soeng talle tehti ja et nii ei julge ta enam kuhugi minna. Pöörasin käigupealt ümber ja sel päeval jäi mul juuksuris käimata. Hiljem leidsin endale käärivälgutaja, kelle juurde lähen alati kindla südame ja meelega. Suvel maal suvitades polnud mul aga oma „isiklikku“ juuksurit käepärast. Teadsin, et meie hea naaber Roosisaarel Kaili Kuusik omab juuksurisalongi ja nii ma temaga aja kokku leppisin. Lisaks juuste triibutamisele ja lõikamisele oli Kaili lahkelt nõus ka oma tööst lähemalt rääkima.

„Ma lõikasin oma nukkudel kodus juukseid nii, et kõik minu nukud olid kiilad,“ vastab Kaili küsimusele, kust tema kihk juukseid lõigata alguse sai. Inimkatsetusteni jõudis Kaili kooli ajal, mil tema juures hakkas juukseid lõikamas käima kindel seltskond. Esimesed soengud olid puhas omalooming, mis polnud üldsegi paha, sest punk oli sel ajal popp. Kaili tahtis kohe pärast kooli lõpetamist minna juuksuriks õppima, kuid ta ei saanud kooli sisse. Mitte sellepärast, et ta poleks osanud juukseid lõigata, vaid sellepärast, et ta polnud komsomoli liige. Olid sellised ajad. Paremaid aegu oodates tegeles Kaili müümisega, see amet sobis nõukogude aega paremini. „Siis oli defitsiidiaeg ja keegi perekonnast pidi ka kaubanduses töötama,“ märkis Kaili. Aja (olude) muutudes sai Kaili siiski aru, et ta pole müüjaks sündinud ja otsustas teist korda juuksuriameti õppimisega õnne proovida. Komsomolipiletit enam ei nõutud ja Kaili sai alustada õpinguid oma unistuste erialal, mida ta siiani kahetsenud pole.

Täna on Kailil oma isiklik juuksurisalong. Töö tegemist alustas ta küll kesklinna salongis, kuid kui rendileping seal lõppes, tuli tahtmine ise midagi teha. Kaili ütleb, et juuksurisalongiga majandab end ära küll, kuid vaeva on ka 24 tundi ööpäevas. „Kui sa ise oma tööd armastad ja oled nõus 24 tundi töötama, siis see annab sulle ka midagi vastu,“ teab Kaili oma kogemustest rääkida. Omades oma firmat, võib olla enam-vähem kindel, et seal jätkub tööd kõigile pereliikmetele. Nii ei maksa üldse imestada, kui soenguaega kinni panema minnes leiad registratuuris kena näitsiku asemel hoopis viisaka härra.

Kaili salong on koguperesalong. See tähendab, et siia satub lisaks naistele ka mehi ja lapsi. Kõigepealt tulevad naised, siis toovad nad kaasa oma lapsed ja lõpuks tulevad ka mehed. Kuigi Kaili on oma karjääri jooksul pidanud ka habet piirama, pole salongi veel selle sooviga tuldud. Küll aga tahavad mehed uue moena lasta juustesse mustreid lõigata. Väga lihtne see tegevus pole ja seda tuli õppida, mannekeenideks polnud küll enam nukud vaid julged sugulased ning tuttavad. Lapsed tulevad alguses ema käekõrval ja kui suuremaks kasvavad, siis hakkavad juba ise käima. Lastega tuleb alati aega varuda. Kaili jaoks on oluline, et laps tunneks end juuksuri juures hästi ja harjuks ümbrusega. Ning mis seal salata, laua nurgal on kauss suhkrutükkidega, mis pidavat eriti hästi mõjuma laste juustele. Mõjuvadki, sest enamasti tulevad lapsed järgmise suhkrutüki järele.

Pruudid on Kaili ühed huvitavamad kliendid

Huvitavateks klientideks juuksurite jaoks on pruudid. Oma esimese pruudisoengu tegi Kaili juba kooli ajal, kui alles harjutas kätt. Tänaseks on pruudisoenguid tehtud umbes 200 ringis. Kaili valmistub pruutide tulekuks alati erilise hoolega. „Salong on tavaliselt siis alati ainult pruudi ja tema külaliste päralt. Kaunistame salongi, paneme põlema küünlad, laotame roosiõisi.“ Pruutide soengutega Kaili ei eksperimenteeri, need on enamasti klassikalised. „Eksperimenteerida võib stiilisoengutega,“ märgib Kaili. Kõik pruudid on erinevad. Mõned on rahulikumad, teised närveerivad rohkem. Ühel pruudil hakkas soengut tehes nii halb, et oli tõsine oht – ta ei jõua omaenese pulma. Õnneks siiski kõik laabus ja pulm toimus. Ka peigmehi ei jäeta Kaili salongis tähelepanuta. Nendel sätitakse nii juukseid kui puuderdatakse nina. Kaili on käinud ka väljaspool salongi soenguid tegemas, kuid talle on jäänud mulje, et pruudid on salongis valitseva intiimse ja isikupärase keskkonna eest tänulikud.

See, kuidas juukseid lõigata, sõltub täiesti juuksekandjast ja tema elurütmist. Oluline on mitte kaotada isikupära. „Inimesed on erinevad. Mõned tüdrukud tõusevad tund aega varem, et end sättida, teised hüppavad kohe voodist tööle või kooli,“ teab Kaili rääkida. Ise armastab ta pehmeid, mitte väga ülessätitud loomulikke soenguid ja muidugi patse. Nii nagu riietuse puhul, on ka juuste puhul olemas moevärvid. Hetkel kasutatakse soojemaid ja naturaalsemaid juuksevärve. Kaili räägib isegi kolmemõõtmelistest juuksevärvidest, mis tähendab seda, et iga pealiigutusega võib juustes näha uut värvitooni. Kaili tunnistab, et vana käibefraas – inimene tahab ikka seda, mida tal pole – kehtib ka juuksuritöös. Blond tahab brünetiks ja brünett blondiks. „Oli üks väga huvitav 17aastane tüdruk, kes käis „Miljonimängus“ pikkade blondide juustega. Ta tuli minu juurde ja ütles, et tahab oma sünnipäevapeol üllatada külalisi lühikeste ja tumedate juustega. Ta on siiamaani sellise soenguga,“ kirjeldab Kaili üht oma julgemat klienti.

Muresid inimestel oma juustega jätkub. Tänapäeval ollakse püstihädas sellega, et juuksed langevad välja. Kaili on soovitanud looduslikke retsepte ja professionaalseid tooteid, aga väga paljusid ei aita needki. Üks retsept, mida Kaili klientidel siiski proovida soovitab, on järgmine: võtta oliiviõli, mesi ja munakollane, segada kokku ja panna pähe. Eriti hästi mõjub segu saunas istudes. Juuste väljalangemine on kahjuks sageli esinev probleem, mis kahjuks aastate lisandudes veelgi võimendub.

Kaili salongi puhkenurk

Juuksekasvu soodustab näiteks kasevihatõmmis, tõsi, seda soovitab Kaili ainult tumedapäistele. Heledate juuste omanikud võivad pärast avastada, et juuksed on muutnud tooni. Blondid võiksid oma juukseid aeg-ajalt loputada hoopis sidruniveega või teha c-vitamiini juustemaski (10 c-vitamiinitabletti tuleb lahustada vees, segada ühtlaseks massiks ja kanda juustele). Hiljem, kümne minuti pärast, tuleks mask muidugi maha loputada. Juuksetoon muutub puhtamaks ja säravamaks.

Ise juukseid värvida Kaili ei soovita väites, et pärast on juuste olukorda parandada tunduvalt ebamugavam ja kallim. Kõõma vastu ei tea Kaili ühtegi looduslikku retsepti. „Kõõma ei saa maha pesta, seda saab ravimitega ravida,“ sõnab Kaili. Ajutise kõõma põhjuseks võib olla väsimus ja stressirohke periood.

Juukseid Kaili ei kogu. Salongipõrandalt rändavad nad otse prügikasti. Siiski on Kailil meeles üks klient, kes palus äralõigatud juuksed endale. Tal olevat nimelt probleem muttidega ja tema teada ei salli mutid karvavõrdki juuksekarvu, täpsemalt nende lõhna. Juustelõhna ei pidavat sallima nii mõnigi teine loom, näiteks metssiga.

Üks väike suvine rituaal on juuksur Kailil veel. Tööle sõidab ta igal hommikul jalgrattaga, et olla kontaktis vahetu loodusega.

Tuuli Hiiesalu