Aos näkke otsimas ja määramas

Rakke vallas Aos kevadel avatud näkirada pakub väikest füüsilist tegevust ja lõbusat elevust, sest iga järjekordse jõekäänaku tagant võib äkki näkk nähtavale ilmuda.

Pärast suurvihmasid on taevas jälle selge ning liigne palavus koos tüütute putukatega taandunud. Kui lisaks tuntud taime- ja loomaliikidele tekib tahtmine näkkide otsimise ja määramisega tegelda, võib suunduda Lääne-Virumaale Rakke kanti.

Peale sissejuhtavat instruktaaźi näkkide ja veeohutuse teemadel ning päästevestide selgavedamist saime kaardid, näkkide välimäärajad, näkivaatlustorud ja -prillid kätte ning asusime õhinaga Põltsamaa jõe leebet vastuvoolu alistama.

Kas veesõidu ohutuse reeglite eiramine või mõne näki tembutused, aga kanuu keerab kergesti üle kaela, seda saime varsti kogeda.

Igal näkil on oma nimi ja oma lugu. Mõni näitas end kergesti, mõnda tuli otsida. Näkkide määramisel läksid seltskonna arvamused kohati diametraalselt lahku.

Üle paisjärve tammi tuli kerget kanuud kanda, muidu on kogu rada mahalangenud puudest ja prahist puhas ja nauditavalt sõidetav. Tammil kohtusime juhuslikult koloriitsete kohalikega, keda näkkidena võiks liigitada roppsuu-röökuriteks. Neilt kuulsime mitu põnevat legendi ja muistendit.

Ülejärve näkkide leidmine võttis veidi aega. Allavoolu tagasi loksumine kulges ilma viperusteta ja lõbusalt.

Õnnelikult maabunud retkelisi ootas baasis lisaks lahkele pererahvale ka kuum saun. Seal saab nautida klassikalise soome sauna, suitsusauna, kilesauna ja kümblustünni mõnusid ning grillida toidupoolist.

Enne järgmistele näkiretkedele minekut tutvume kindlasti sündmuskohalt soetatud Eesti näkiliste välimäärajaga, et näkkide liigitamine ladusamalt sujuks. Parimad näkipäevad olevat naiadoloogide ehk näkiteadlaste ja folkloristide hinnangul neljapäevad ja laupäevad.

Ulvi Mehiste

Share via
Copy link
Powered by Social Snap