Ehted rinda ja peole!

14.-17. juulil toimub Võrus järjekordne folkloorifestival, mille seekordseks teemaks on “Uma ehe”. Tegemist on koguperepeoga, kus saab kuulata nii rahvalaulu kui ka rahvamuusikat.

Sel aastal oodatakse Võrru kümmet rahvatantsuansamblit kaheksast riigist – Iisraelist, Lõuna-Koreast, Tšehhist, Venemaalt, Lätist, Türgist, Poolast ja Ukrainast. Eestit esindavad festivalil lisaks Võrumaa tantsijatele ja muusikutele West Läänemaalt, Kajakas Pärnust, Viisuveeretajad Tallinnast ja teised.

Festivali rongkäik avatakse 14. juulil traditsiooniliselt Kreutzwaldi samba juures linnapargist, kust liigutakse koos Kandle aeda avakontserdile. Avakontserdil, aga ka lõpukontserdil, saab näha rühmade lühemaid etteasteid, pikemate kavadega esinetakse päevakontsertidel. Tavapäraselt saab selgi aastal osa populaarsest lõõtsameeste võistumängimisest August Teppo auks ja maitsta osalevate maade rahvusköökides pakutavat.

Kesklinna pargi noortelaval esinevad 15. ja 16. juulil Eesti noored muusikud – Dialekt Tartust, noormeestekvartett Wigala Tallinnast, vokaalansambel Greip Pärnust, 11-liikmeline Tartu muusikakoolide õpilaste ansambel, noorte pärimusmuusikute ansambel Moosisai, Punt ja HTG Bigband Tartust ja teised.

Jüri ja Liiva tänav on kunsti- ja käsitöölaada päralt. Selleaastastes töötubades valmistatakse rahvuslikke ehteid ja tehakse tutvust rahvapillide ning võro keelega. Rahvuslike ehete valmistamise ja kandmise kunsti tuleb tutvustama Reet Piiri ERMist. Öökinos kesklinna pargis on võimalik vaadata Sirje Penjami filmi “Valge aborigeen”, Kullar Viimse filmi “Hing” (15.07) ning juba tuntust kogunud filmi “Kormoranid” (16.07).

Traditsiooniliselt võib lauluisa aias ja õues kuulda Piret Pääri jutuvestmist, vaadata Võru lasteaedade poolt ettevalmistatud näidendit ja kuulata häid rahvamuusikakontserte (Põlvaõõtsaklubi, Piibar Tallinnast ja teised esinejad).  Seekordsete tänavatantsudena tantsitakse kolme lihtsat eesti tantsu, mis looklevad Vabaduse platsile joonistatud suurele Rõuge sõlele.

Lisaks ei puudu Võru folkloorifestivalilt laulud Tamula kaldal, simmanid, kirikukontserdid ja folkloorne teater, kus etendatakse Kadi Kronbergi näidendit “Tarkpääd Kirumpääl”, mille algidee lähtub Kreutzwaldi pajatusest “Tark mees taskus”.

Folkloorifestivali täpsema kavaga saab tutvuda siin.