Mustrid meenetel, meened näitusel

Võru lasteraamatukogus saab veel paar nädalat tutvuda väljapanekuga „Mustrist meeneni”. Näitusele on koondatud MTÜ Avatud Ateljee Klubi kursustel valminud rahvuslikest mustritest inspireeritud käsitööesemed.

Kõik need on loodud mõttega otsida suveniirtoodet, mis kannaks paikkondlikku eripära ja oleks ka praktilisust silmas pidades ahvatlev ost.

Otsingud mahuvad kuue käsitöökursuse sisse, mis toimusid poole aasta jooksul projekti „Mustrist meeneni: rahvuslik ornament nüüdisaegses kasutuses” raames. „Korraldasimegi kursused selleks, et otsida omapäraseid, väikseid, lihtsasti valmistatavaid ja ka taskukohaseid meeneid,” lausus projekti eestvõtja Ruti Jõgi ning lisas: „Oli teada, et  see pole lihtne, ja me nägimegi meenete väljamõtlemisega tõsiselt vaeva.”

Kõige mahukam oli tekstiili-kudumikursus, õpetajateks Kadri Vissel ja Kerttu Laane. Näputööle eelnes Võrumaa mustritesse süüvimine. See tähendas nii muuseumikogudega tutvumist kui ka kohtumisi meistritega Seto Käsitüü Kogo vahendusel.

Mõtte- ja näputöö viljana näeb väljapanekus nüüd pakutrüki  tehnikas kujundatud kandekotte, kõlapaelast võtmehoidjaid, tekstiilist ja keraamilisi prosse, nukke ja muudki. „Nukkude loomise idee kasvas välja just muuseumis nähtud vanadest pupedest,” illustreeris Ruti Jõgi ühe näitega kursuslaste otsinguid.

Kokku osales kursustel ligi kolmkümmend kunsti- ja käsitööhuvilist. Suuremat väljapanekut nende loomingust näeb juuni alguses Võrumaa muuseumis.

Ruti Jõgi sõnul on õpitubades sündinud ideid oodatud kasutama ettevõtjad ja ka avaliku sektori asutused. „Muidugi tuleks neil meeneid enda tarvis mugandada,” lisas ta.

Rohkem infot: www.avatudateljeeklubi.ee

Kaile Kabun

Share via
Copy link
Powered by Social Snap