Võru Järve kool osaleb toiduteemalises projektis

Kaheksa riigi eripedagoogid Comeniuse projekti raames Võru Järve koolis. Foto: Gaida Vassin.

Sel nädalal, 2. veebruarist kuni tänaseni külastasid Võru linnas asuvat Järve kooli  seoses Comeniuse projektiga „The European Food Passport Project“ pedagoogid seitsmest Euroopa riigist – Suurbritanniast (kaks kooli), Lätist, Ungarist, Poolast, Portugalist, Türgist ja Rumeeniast. Projekt sai alguse 2009. aasta oktoobris ja lõpeb tänavu juulis.

Järve kool on raske ja sügava vaimse ning liitpuudega laste toimetulekukool. Et tema partnerkoolide õpilased on samuti erivajadustega, siis nimetatud projekti raames reisivad ainult õpetajad. Õpilased suhtlevad omavahel interneti kaudu. Kõikidest õpilastele suunatud projektitegevustest saavad osa võtta erineval arengutasemel õpilased.

Projekti käigus õpivad erivajadustega lapsed tundma Euroopa köökide sarnasusi ja erinevusi. Neil on olnud võimalus kogeda, kuidas toitu kasvatatakse ja toodetakse, kuidas see maitseb. Nad on õppinud ise aedvilju kasvatama. Neid on viidud kurssi nii ausa kaubanduse (Fair Trade), mahepõllumajanduse kui ka tervisliku toitumise põhimõtetega. Projekti lõpus valmib sümbolitest ja sõnadest kokaraamat, kus on esindatud kõikide projektis osalevate maade  traditsioonilised toidud, raamatuga kaasnevad DVD ja CD.

Sel nädalal viibis Võru Järve koolis ka projekti koordinaator Ann Southren Inglismaalt Durham Trinity koolist ja spordikolledžist. Southren on töötanud erihariduse valdkonnas 40 aastat ja kuninganna Elizabeth tunnustas teda 2010. aastal MBE (Briti impeeriumi liige) ordeniga. Ühtlasi on ta Briti nõukogu Comeniuse saadik.

“Meie projekti eesmärk on arendada personali ja jagada kogemusi,” ütles Ann Southren. “Oleme aru saanud, et me kõik jagame sama missiooni ja probleeme, oleme kui üks suur pere.”

Kui küsida, mis on suurim probleem eriharidusvaldkonnas, tuleb vastus kiiresti: raha.

Southren rõhutas ka sotsiaalse sidususe olulisust.”Me vajame sotsiaalset aktsepteerimist. Üldsus ei saa aru, mis on eriharidus. Näeme vaeva selle nimel, et õpilaste profiili tõsta, perekondadele on see väga oluline. ”

Sellekohast positiivset näidet said nad kogeda Põhja-Portugalis Viana Do Castelos. Seal väärtustatakse puuetega inimesi, nad töötavad peamiselt turismisektoris ja neil on võrdväärsed palgad n-ö tervete inimestega.

Järve kooli külastas Southren kolmandat korda. Võru lapsi peab ta väga eriliseks ja kooli ennast oma ala pioneeriks Eestis. Peale Järve kooli tutvusid kõik projekti osapooled ka Võru puuetega inimeste päevakeskusega ja tutvusid erivajadustega inimeste kutseõppevõimalustega Võrumaal.

Ann Southren lisas, et Nõukogude ajal saatis tema kool Eestisse abiraha. Nüüd oli tore vaatama tulla, kuhu see raha on läinud, kuigi Võru Järve koolini see otseselt ei jõudnud.

Võrus arutati ka uue projekti üle, mis on planeeritud aastatesse 2011-2013, projekti kaasatakse üheksanda riigina ka Austria.

Elina Kononenko