Paikuse vallal valmis esimene kalender

Ille Riivits hoiab käes Paikuse valla 2011. aasta kalendrit. Foto: Urmas Saard
Nüüd on see tehtud, millest mitmeid aastaid räägitud ja Paikuse valla kultuuritööspetsialist Ille Riivits võib rõõmsa rahuloluga näidata valla asutamise 20. aastaks valminud oma kodukandi esimest kalendrit.

Kui Ille Riivits aasta viimasel volikogu istungil trükivärsket kalendrit tutvustas, noogutasid kõik kohal viibinud inimesed heakskiitvalt peaga ega osanud vist sel hetkel arvatagi, kui palju tööd, närvipinget, muret, otsinguid, katsetusi ja uusi proovimisi kogu ettevõtmine tegelikult nõudis. Seda tööhulka teavad vaid need, kellel taoliste asjadega kokkupuuteid on olnud. Palju abi osutas valla teabespetsialist Liilia Varik. Fotode otsimine polnudki nii hõlbus tegevus, kui alguses loodeti. Aga siiski leiti vajalikud pildid, sest Kadri Karjus, Annika Põltsam, perekond Saare ja Vello Bauer olid oma koduvallas liikudes kõige paremaid kaadreid tabanud.

Kaanepildiks valiti möödunud aasta üks tänuväärsemaid tegusid, milleks oli vana kitsarööpmelise raudteesilla taastamine ja mida nüüd peamiselt harrastussporti tegevad inimesed kergliikluse sillana saavad kasutada. Järgmiselt fotolt avaneb vahva vaade suurele osale Paikuse territooriumist, mille Vello Bauer pildistas pilve servalt möödunud aasta juuli alguses laupäeva hommikul kui ta tiirutas L 13 tüüpi Tsehhi aparaadiga oma koduvalla kohal. Samamoodi on igal üksikul järgneval pildil kalendri lehekülgedel oma kindel lugu. Paremalt servalt saab lugeda mitte ainult üleriigiliselt tähtsuselt olulisi tähtpäevi, vaid ka valla elu seisukohalt sama tähtsaid sündmuste kuupäevi.

Loodetakse, et käesoleva trükisega on pandud alus toredale traditsioonile ja sama asjaga jätkatakse nüüd juba märksa suuremate kogemustega, et juba 2012. aastal pakkuda vallarahvale uut ja paremat kalendrit. „Et järgmisel aastal piltide valik parem oleks, siis selleks ootame esmajoones vallaelanike tehtud kauneid pilte meie kandi loodusest ja eelseisvatest sündmustest terve aasta kestel,“ pani Ille Riivits inimestele südamele oma valla ilu ja elu tutvustamise.

Kalendri trükihinnaks kujunes 25 krooni ja neid on võimalik veel saada vallamaja kantseleist, raamatukogust, päevakeskusest ja muuseumist.

Urmas Saard, Maaleht.ee Pärnumaa uudiste märkmiku toimetaja