Esimene kaerajaaniaasta on kokku võetud

Eesti tuntuim rahvatants kaerajaan on teel Euroopasse ja laia maailma ning kaerajaani kampaania edendajad ja tagantlükkajad on hakkama saanud millegi enneolematuga. 5. detsembrist 2009 kuni 5. detsembrini 2010 on kaerajaani tantsinud ligi 50 000 inimest 24 maailma riigis.

Foto: EPL

See teeb juba praegu kampaaniast „Kaerajaan Euroopasse“ Eesti rahvatantsu ajaloo kõigi aegade kõige suurema ettevõtmise. Ent tegevus jätkub Tallinna kui Euroopa kultuuripealinna aasta 2011 lõpuni.

Nii õhutame teid kõiki jätkuvalt kaerajaani kõikjal laias maailmas tantsima, kaerajaani loominguliselt töötlema ja sellest ikka teatama lootuses, et aasta pärast oleks tantsinuid ligi 100 000.

Kaunist ja head uut kaerajaani aastat soovides:

• Astrid Väizene – 601 5641, errs@errs.ee ERRSi kaerajaani projektijuht,
• Kadri Valner – kadri@errs.ee, kaerajaaninute üle arve pidaja,
• Rein Sikk – 5012487 – rein.sikk@eesti.ee, õhutaja ja kihutaja,
• Tiina Oviir – tiina@oviir.com – kaerajaani edendaja ingliskeelses maailmas; USA, Seattle

Neile, kes viitsivad pikemalt edasi lugeda, järgneb nüüd esimese kaerajaani aasta detailsem kokkuvõte.

Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi e-mailile kadri@errs.ee on aasta jooksul teatatud 270 kaerajaani tantsimise korrast. Kõige enam tantsijaid oli 29. aprillil, rahvusvahelisel tantsupäeval, mil kaerajaaniti Vikerraadio eetris kostnud muusika järgi, ja 20. augustil, mil Eestis toimunud maailma esimene digitaalne laulupidu nimega “Ühtelaulmine” lõppes kaerajaani tantsides.

Ilma 29. augustita oli tantsijaid 34 700 inimest. Ühtelaulmise kaerajaaninute ligikaudse arvu leidsime nii, et arvestasime – 24 476 ühtelaulnust tantsis umbes 60 % ehk siis ligikaudu 14 700 inimest.
Kokku teeb see aasta jooksul kaerajaaninute arvuks ligi 50 000.

Maid, kus tantsitud, on 24. Nimelt Eesti, Ameerika Ühendriigid, Austraalia, Belgia, Bulgaaria, Holland, Honduras, India, Indoneesia, Inglismaa, Iirimaa, Itaalia, Kanada, Leedu, Läti, Luksemburg, Norra, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Tšehhi, Türgi, Ungari, Uus – Meremaa.

Rahvaid, kes kaerajaani tantsinud, on 33. Nimelt eestlased, ameeriklased, aserbaidžaanlased, austerlased, austraallased, belglased, bulgaarlased, ecuadorlased, filipiinlased, ghanalased, grusiinid, hiinlased, jaapanlased, kanadalased, korealased, leedulased, lätlased, norrakad, pakistanlased, poolakad, portugallased, rootslased, rumeenlased, sakslased, slovakid, soomlased, srilankalased, tailased, taiwanlased, tšehhid, türklased, ungarlased, valgevenelased.

Kui aasta eest võis Youtub’i veebikeskkonnas näha viit kaerajaani esitust, siis praeguseks on videoid üles laetud 222. Kõige populaarsemat kaerajaani videot on vaadatud enam kui 13 000 korda. 12 videot on vaadatud enam kui 2000 korda.

Facebooki eestikeelses kaerajaani grupis „Kaerajaan ja Kaera-Jaan Euroopasse“ on ligi 1150 liiget, kes elavad kahekümnes erinevas riigis alates Eestist ja Ameerika Ühendriikidest ja Soomest ning lõpetades Araabia Ühendemiraatidega. Ingliskeelsel Facebooki grupil “Cool Estonian folk dance Kaerajaan is going to Europe” on enam kui 700 kasutajat.

Aasta 2011 suurimateks kaerajaanimisteks saavad tõenäoliselt noortepidu „Maa ja ilm“ juulis ning TeateTants augustis.