Lilleorus täna Gooti kella ja hingedepäeva tseremoonia

Gooti kell Lilleoru Elulille pargis. Foto: lilleoru.ee
Huvilised on oodatud täna, hingedepäeval, Lilleorgu, et osaleda kell 12.00 Lilleoru Elulille pargi uue objekti “Gooti kell” avatseremoonial ja kell 18.30 hingedepäeva tseremoonial.

Rahvusvaheliselt tunnustatud arhitekti Vilen Künnapu kogu suve Londoni linna ilmestanud installatsioon jõudis tagasi Eestimaale. Sümboolne kunstiteos seati üles Aruvalla külla Lilleoru Elulille parki, kus toimub täna “Gooti kella” avatseremoonia.

Vilen Künnapu installatsioon lõi suvisel Londoni arhitektuurifestivalil laineid. Seal “Jõe kella” nime kandnud ja üheks huvitavamaks vaatamisväärsuseks nimetatud ekspositsioon paiknes Thamesi kaldal Southwarki katedraali ees ja sai esimesed õnnistused anglikaani kirikupea enda poolt.

Vilen Künnapu on loonud templitest ja stuupadest lähtuvaid geomeetrilisi mudeleid, esinenud nendega arvukatel näitustel ja Veneetsia biennaalil, ning koos partneri Ain Padrikuga ehitanud mitmeid tornehitisi Tallinna ja Tartusse. Samuti on Künnapu põhjalikult uurinud Euroopa pealinnade kirikute arhitektuuri, templeid ja püramiide Egiptuses ning stuupasid Nepaalis, Tais ja Jaapanis.

See oli arhitekti enda soov, et gooti katedraalide ja budistlike stuupade arhitektuurist inspireeritud skulptuur leiaks oma koha just Lilleoru Elulille pargis. “Eri kultuuride vaimset pärandit ühendav puhta vormiga kell-stuupa harmoneerub Lilleoruga suurepäraselt. “Gooti kell” sümboliseerib universaalset tarkust, mille hulka kuuluvad ka iidsed inimese olemust puudutavad teadmised,” ütles Vilen Künnapu partner arhitekt Ain Padrik.

Lilleoru on inimese terviklikku arengut toetav looduslähedane õppe- ja elukeskkond Aruvalla külas Rae vallas Harjumaal. Lilleorus asetseva kogu maailmas ainulaadse Elulille pargi idee autor arhitekt Ain Padrik selgitas: “Elulill on loomise baasmustrist lähtuv geomeetriline kujund. See iidne sümbol on väljaspool religioone ning kuulub kogu inimkonnale. See on rakutasandil toimuvate elu seaduspäraste algprotsesside suurendatud geomeetriline kujund.” Pargi rajamist on toetanud EAS.

Installatsiooni paika seadmise avatseremoonia toimub hingedepäeval, teisipäeval 2. novembril 2010 kell 12.00-13.30. Tseremooniat austavad kohalviibimise ja sõnavõtuga “Gooti kella” looja arhitekt Vilen Künnapu ja Elulille pargi idee autor arhitekt Ain Padrik. „Gooti kella“ pühitseb sisse Mihkli koguduse õpetaja Tauno Kibur.

Hingedepäeval kogub MTÜ Lilleoru ka annetusi “Gooti kella” Lilleorgu üles seadmise kulutuste katteks. Installatsioonile ehitati tugev alus, ümbritseti paekivist kiviplaatidega ja telliti valmistajalt paigaldus. Kõik kokku läks maksma ligi 10 000 krooni. Annetusi saab teha ka ülekandega MTÜ Lilleoru arveldusarvele: 221017045549, Swedbank, selgitus “Kella annetus”.

Vaata ka Londonis tehtud filmi, kus räägivad “Gooti kella” looja Vilen Künnapu ja valmistaja Põvvat Kama:

Allikas: MTÜ Lilleoru, www.lilleoru.ee