Tasakaal eakate elus

Irja Suvisild on Hiina traditsioonilise meditsiini loodusterapeut, kes 7. veebruaril jagas TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli mitmesajale kuulajale oma teadmisi ja õpetas esmatähtsaid massaaži ning võimlemise harjutusi.

Irja Suvisild peab loengut TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli mitmesajale kuulajale Foto Urmas Saard
Irja Suvisild peab loengut TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli mitmesajale kuulajale. Foto: Urmas Saard

Kaheksa aastat tagasi omandas Suvisild Krautmani massaaži- ja terviseakadeemia traditsioonilise Hiina meditsiini loodusterapeudi kutse. Nüüd küsib ta, kas oskame looduse võimalusi kasutada?

Suvisild nimetas kolme kõige olulisemat komponenti inimese elus, milleta pole võimalik elus püsida. Hingamiseta peame vastu kolm minutit, veeta kolm päeva ja toiduta kolm nädalat. Sügav hingamine lõdvestab rindkere lihaseid ja avaldab kogu närvisüsteemile rahustavat toimet. Seda rääkides sooritas ta hingamisharjutusi ja palus kõigil sama järgi teha. Sissehingamine kestis üks kuni kaks sekundit, järgnes paus neli kuni kaheksa sekundit, lõpuks välja hingamine kaks kuni neli sekundit.

Hommikul ärgates on soovitav juua üks klaas leiget vett. Lisada veele õunaäädikat või sidrunimahla, mis teeb vee aluseliseks. Nõnda saab abi kõrvetiste vastu. Maole on kasulik leige vesi meega. Vee laadimiseks hoida vett kannuga aknalaual, et juua päikese vett.

Hommikuti on kasulik tarvitada supilusikatäis seesamiseemne, kreekapähkli, maarjaohaka või mandli õli, mis aitavad hoida organismis vee tasakaalu. Maarjaohakas puhastab maksa.

Normaalne toitumise kogus on rusikasuurune portsjon. Ära söö vihasena, õhtul hilja ja toidukordade vahele.

[pullquote]Väga tõhus ravim on naer[/pullquote]Väga tõhus ravim on naer. Leevendab valu, parandab hingamist, tugevdab immuunsüsteemi, treenib südant ja kopse, ergutab soolestiku liikumist, masseerib kõiki kõhuõõne elundeid, vähendab stressi.

Loengu järel sai kogu auditoorium teha loodusterapeudi ettenäitamisel Hiina võimlemise harjutusi. Prooviti nina külgede ja kogu näo masseerimist kätega. Masseeriti kõrva lestasid, lõpetades tõmmati kõrva lestasid alla, üles ja ette. Patsutati rinda ja kõhtu. Rusikas kätega koputati neerupiirkonda seljal.

Tartlanna valmistab ka salvisid, mis on kokku segatud üksnes looduslikest koostisosadest ja väidetavalt aitavad pea saja häda korral. Maal vanaema juures kasvades puutus ta taimeraviga kokku juba lapseeas. Koos koguti taimi ja vanaema selgitas, millal korjata ja kuidas, mida ning milleks tarvitada. Vanaemal olnud voodiotsa taga terve hulk erinevate tõmmiste ja leotistega rohupudeleid kõikvõimalike terviserikete vastu.

Praegu saab temalt viit eestimaistest ravimtaimedest käsitsi valmistatud salvi. Massaažisalv sobib näo ja käte kreemiks. Elujõusalv vastab eesnäärme probleemile ja parandab mehe potentsi, leevendab väsinud jalgade valu. Imesalv aitab vabaneda külmetushaigustest. Kuusevaigu salv parandab tõhusalt haavu ja aitab kaasa energeetilise puhastuse protsessides. Kanepisalvist on abi nahaprobleemide korral, leevendab psoriaasi ja allergilisi reaktsioone, aitab unetusel.

Kärt Saard & Urmas Saard