MARIS MEUS KROONITI TARTUMAA TOIDUPIIRKONNA ÕUNAKOOGIMEISTRIKS

Tartumaa toidupiirkond_õunakoogi meistrivõistlus. Foto: Mikk Otsar

Päevatoimetaja

Laupäeval, 13. septembril peetud Maarjalaada raames selgus Tartumaa toidupiirkonna tänavune õunakoogimeister, kelleks krooniti 24 kodukoka seast Maris Meus. Õunakoogi meistrivõistlusel võitis II koha Tea Närap ja III koha Kai Laas. Rahva lemmikuks valiti Katre Laanelepa õunakook ning eripreemia rahvusvahelise maitse toomise eest pälvis Savvas Theodosiou.

Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et õunakoogi meistrivõistlus läks väga hästi korda. „Aktiivne osalemine näitab, et kogukonnad on toidupiirkonna tegemistega kaasa tulnud ja soovivad kohalikke toidutraditsioone elus hoida. Tartumaa kuulsad õunasordid on osaks siinsest toiduajaloost ning õunakoogi meistrivõistlus aitab ajaloolisi väärtusi esile tõstes tunnustada ka kodukokkasid, kes igapäevaselt maitsestavad koduseid toitusid oma armastuse, entusiasmi ja rõõmsa katsetamisega,“ rääkis Tammets.

Tartumaa toidupiirkonna õunakoogi meistrivõistluste žürii. Foto: Mikk Otsar

Tartumaa õunakoogi meistrivõistluse žürii liige, Tartu linnapea Urmas Klaas märkis auhindu üle andes, et toidupiirkonna lai sündmuste valik paistab hästi silma ja väärib kiitust. „Kiidan kodukohvikuid ja kohalikku toitu, samuti põnevaid õpitubasid ja konkursse, ning muidugi õunakoogi meistreid!“ sõnas Klaas. Ta lisas, et õunakoogi meistrivõistluse ahvatlev koogivalik innustab ka teda oma perega võiduretsepte kodus katsetama. Võistluse žüriisse kuulusid lisaks Urmas Klaasile Elva vallavanem Priit Värv, Tartu linnavalitsuse ettevõtluse arengu osakonna valdkonnajuht Marilin Kroon, Meelte Kooli eestvedaja Triin Muiste ja Tartumaa toidupiirkond 2025 meeskonna liige Heili Petkin.

Tartumaa õunakoogi meistrivõistlusel said osaleda kõik huvilised – kodukokad, pered, kogukonnad jm toiduentusiastid. Võistlusele toodi 24 õunakooki ja võitjad kuulutati välja kodukokkade arvestuses, proffide arvestuses tiitlit välja ei antud. Võistlusele esitatud õunakoogi põhikoostisosa pidi olema 100% tartumaistest õuntest. Lisaks võis kasutada muid tooraineid ja sobivaid lisandeid, mis on vähemalt 50% ulatuses tartumaised.

Järgnevalt võidukookide täpsem kirjeldus koos iga koogi valmimise looga:

Tartumaa toidupiirkonna õunakoogi meistrivõistluse I koha võitja Maris Meus ja II koha võitja Tea Närap. Fotod: Tartumaa Arendusselts

I koht – Maris Meus. Koogi nimi: Sügisene saagikoristus ehk edev õunatort.
Koostis: Biskviidi aluseks on Kaspri talu munad ja Tartu Milli täistera nisujahu, maitsenüansi annab Natty metsapähkli võie. Õunaganache oma Karlova aia õuntest, karamellikreemis Alma vahukoor Laeva meiereist. Želeeõunad on väikse vimkaga – neis leidub lisaks kodusele õunapüreele ka Järiste õunasiidrit Äss.

Koogi valmimise lugu: Õunakooki motiveeris looma see sama konkreetne konkurss. Suutmatus valida paljude heade toorainete ja maitsete vahel jõudis loogiliselt antud küllusliku maitsebuketini, mis sobib halli sügispäeva kui kuldne ja küps meenutus suvest.

II koht – Tea Närap. Koogi nimi: Õuna-sibulapirukas.
Koostis: Mul on privileeg kasutada toorainena oma aia saadusi, lahtises pirukas kasutatud puu- ja köögivili (õun, sibul, paprika) on pärit Kõrvekülast.

Koogi valmimise lugu: Minu mamma ikka tavatses öelda, et parem suutäis soolast kui maotäis magedat. Õunakook ei pea ju tingimata magus olema. Tore on teha asju teistmoodi.

III koht – Kai Laas. Koogi nimi: Keedukreemi tilliõunakook (GV,LV).
Koostis: Tartumaa munad. Retseptiks: teha tunde järgi.

Koogi valmimise lugu: Igas Eestimaa aias leidub tillipeenar ja vähemalt paar õunapuud. Minu koogi alusena ootab krõbe gluteenivaba muretainas, millele on laotunud siidine, maitseküllane keedukreem. Kreemile on end mõnusalt sättinud hapu õun, kellele annab ootamatut särtsu tilli värske maitse. Kõike kroonib õhuline, magus besee.

Tartumaa toidupiirkonna õunakoogi meistrivõistluste rahva lemmik Katre Laanelepp ja eripreemia võitja Savvas Theodosiou. Foto: Tartumaa Arendusselts

Eripreemia / rahvusvaheline maitse – Savvas Theodosiou. Koogi nimi: Milokrema marjadega.
Koostis: õunad, punane sõstar, vaarikad, jõhvikad, mesi, piim, või, munad.

Koogi valmimise lugu: Tulen Küproselt, kus suved tunduvad isegi Eesti saunast palavamad. Tartu tuletab mulle sageli meelde lapsepõlvesuvesid mu vanaema mägikülas Milikouris. Seal käisime perega koos õunu, kirsse ja marju korjamas ning mäletan, kuidas mind lapsena üllatas, et täiskasvanud andsid mulle õunu otse puu otsast. Retsept kannab nime Milokrema. See on küproslik klassika, mille olen kohandanud Tartu enda marjadega. Minu jaoks seob see mu lapsepõlvemälestused paigaga, mida nüüd koduks nimetan.

Rahva lemmik – Katre Laanelepp. Koogi nimi: Beseekattega õunakook Cayenne pipraga.
Koostis: Kooki on pandud parimad tartumaised õunad ja vabapidamise kanade munad kohalikult tuttavalt talunikult, Tartu Milli täistera kiirkaerahelbed, Tartu Milli täistera nisujahu. Kindlasti üle poole toorainest on tartumaine.

Tartumaa toidupiirkonna õunakoogi meistrivõistluste rahva lemmikuks tunnistatud kook. Foto: Mikk Otsar

Koogi valmimise lugu: Sügis hiilib vaikselt Tartus. Ei ole midagi paremat, kui pärast karget jalutuskäiku raekoja platsil jõuad koju ja lõikad endale jupikese krõbeda kaerahelbepõhjaga õunakooki, millel õhkõrn beseekate ja sama õrn piprane järelmaik. Piisavalt soojendav, et teed ei olegi juurde vaja.

Tartumaa toidupiirkond_õunakoogi meistrivõistlus. Foto: Mikk Otsar

Tartumaa toidupiirkond 2025 programm „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“ pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgseid tegevusi, mille üheks olulisemaks aluseks on piirkonna rikkalik toiduajalugu. Tartumaa toidupiirkond 2025 programmiga saab tutvust teha aadressil https://visittartu.com/et/toidupiirkond/.

Tartumaa toidupiirkond 2025 tegevuste elluviimise taga seisavad kohalikud toidutootjad ja
-töötlejad, toitlustajad, teadus- ja arendusorganisatsioonid ning omavalitsused. Tartumaa toidupiirkonna projekti eestvedajaks on Tartumaa Arendusselts koos Tartumaa Omavalitsuste Liidu, Tartumaa Turismi, Tartumaa toiduvõrgustiku, Tartu linna ja teiste partneritega. Kokku kuulub toidupiirkonna programmi rohkem kui 100 turismi- ja toidusündmust. Tartumaa toidupiirkonna sündmuste infot leiab Kultuuriaknast: https://kultuuriaken.tartu.ee/et.

Tartumaa toidupiirkonna tegevusi rahastavad teiste seas Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, LEADER-meede, PRIA lühikeste tarneahelate meede ning Interreg Eesti-Läti Programm, millele lisanduvad ka partnerite ja toiduvõrgustiku liikmete oma investeeringud sündmuste korraldamisse ja turundusse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap